Nederlandse dwarsleasiepatiënt loopt met exoskelet

wo 23 december 2015 - 15:20
exoskelet_maartenskliniek_nov105_36_verkleind
ICT
Nieuws

Vandaag ook: nieuwe sensor van kauwgom - deel dit bericht via Social Media met #eHealth en #icthealth

Ruben de Sain is de eerste Nederlandse dwarsleasiepatniënt die thuis mag oefenen met een geavanceerd gemotoriseerd exoskelet van de Sint Maartenskliniek. Met dit ‘robotpak’ kan de patiënt zelfstandig staan en lopen. Met deze stap wil het Revalidatiecentrum van de kliniek uit Nijmegen onderzoeken in hoeverre  iemand met een dwarslaesie een exoskelet ook optimaal in de dagelijkse praktijk kan gebruiken. De Maartenskliniek verwacht dat een exoskelet in de nabije toekomst een alternatief kan worden voor de rolstoel.

In het pak zijn verschillende elektrische motoren verwerkt die met behulp van software worden aangestuurd. Het exoskelet is zo geprogrammeerd dat het de bewegingen, die de gebruiker wil maken, optimaal kan volgen. De gebruiker kan een exoskelet bovendien zelfstandig aantrekken.

Ilse van Nes, revalidatiearts en coördinator van het onderzoek naar het exoskelet binnen de Sint Maartenskliniek vertelt: "De ontwikkelingen op dit gebied gaan wereldwijd erg snel en de technologie wordt steeds geavanceerder - maar gelukkig ook beter betaalbaar. Met de huidige generatie exoskeletten wordt voor het eerst de stap gemaakt van de onderzoeksfase naar de toepassing in de praktijk, zowel in het revalidatiecentrum als bij de mensen thuis."

Bij de NOS kunt u een filmpje hierover bekijken.

Nieuwe sensor van kauwgom

U denkt wellicht ook niet aan kauwgom als u aan sensoren denkt. Toch gebruiken onderzoekers van Children’s Hospital Research Institute of Manitoba en de Universiteit of Manitoba kauwgom om geavanceerde sensoren te maken. Ze combineren de kauwgom met nanobuisjes van carbon.

Het ontwikkelproces(filmpje) begint met kauwen, een onderzoeker kauwt een half uur op een kauwgommetje. Vervolgens wordt het gewassen in ethanol en worden de nanobuisjes door vouwen en rekken in erin gekneed. Omdat de buisjes elektriciteit geleiden, kan het gommetje gebruikt worden als sensor.

U kunt het onderzoek tegen betaling nalezen bij Applied Materials & Interfaces.