Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Negen categorale instellingen halen VIPP-doel A1

Voor categorale instellingen die zich inschreven voor doel A1 is 1 oktober de deadline. Om voor de VIPP-stimuleringsregeling in aanmerking te komen moeten zij op basis van data tot en met 1 oktober door een NOREA IT-auditor positief getoetst zijn. Van de 34 instellingen die via de Nederlandse vereniging van ziekenhuizen (NVZ) aan A1 meedoen, zijn er 9 die de toets al voor de deadline hebben behaald.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Er lopen diverse VIPP-programma’s om digitalisering van informatie-uitwisseling te versnellen: VIPP-1 voor ziekenhuizen en VIPP-2 voor categorale instellingen. Het Rijnlands Revalidatie Centrum (RRC) in Leiden haalde eind juli als eerste VIPP-2 deelnemer de A1-doelstelling van het VIPP-programma behaald. Dat stelde een extern auditbureau destijds vast.

Digitaal afschrift medische gegevens

De toets zelf mag na 1 oktober plaatsvinden, stelt het VIPP-programma. Wel moet de afspraak met de auditor voor 1 oktober gemaakt zijn. Patiënten van klinische revalidatie-instellingen, dialysecentra, radiotherapeutische centra, zelfstandige klinieken en overige gespecialiseerde instellingen kunnen na het behalen van module A-1 door de betrokken instelling hun medische gegevens, waaronder onderzoeksuitslagen en brieven van specialisten digitaal ontvangen via een download.

VIPP (Versnellingsprogramma voor Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional) is begin 2017 van start gegaan in de ziekenhuissector op initiatief van koepelorganisatie NVZ. Doel is te kunnen voldoen aan de wettelijke eis dat elk ziekenhuis eind 2019 beschikt over een patiëntenportaal waar medische gegevens zoals labuitslagen en gespreksverslagen in te zien zijn. Vanaf 2020 is digitale medische inzage een recht voor elke Nederlander.

VIPP-2 voor categorale instellingen

VIPP 2 is gericht op categorale instellingen zoals klinische revalidatiecentra en dialysecentra. Het VIPP-programma bestaat voor alle deelnemers uit twee delen. Elk deel bevat meerdere modules ofwel doelstellingen. Het gaat om: gegevensuitwisseling met de patiënt (patiënt en informatie, A1 t/m A3) en gegevensuitwisseling tussen professionals en met de patiënt rondom medicatie (patiënt en medicatie, B1 en B2). Er doen 66 ziekenhuizen mee aan het VIPP-programma. 24 ziekenhuizen hebben A1 nu succesvol afgerond en 27 B1 (waarvan de deadline voor ziekenhuizen is uitgesteld tot 1 december 2018).

De deelnemers aan VIPP-2 die A1 nu behaald hebben zijn:

  • Heliomare
  • Klimmendaal revalidatiespecialisten
  • Libra Revalidatie & Audiologie
  • Maastro Clinic
  • Revalidatie Friesland
  • Revant
  • Rijnlands Revalidatiecentrum
  • Roessingh, centrum voor revalidatie
  • SEIN, expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde
  • Sophia Revalidatie

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen