Het doel van regionale oncologienetwerken is om patiënten de best mogelijke passende zorg te bieden.

Netwerk OncoNoVo+ is nieuwe fase in regionale oncologische vernieuwing

De recente oprichting van OncoNoVo+, een regionaal oncologienetwerk, is een belangrijke ontwikkeling in de kankerzorg binnen Noord-Holland en Flevoland. Deze samenwerking, met het Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam UMC, Bovenij en 8 andere ziekenhuizen, werd in november bekrachtigd tijdens een feestelijk symposium. "Ons doel is om de toekomstige kankerzorg niet alleen goed en toegankelijk te houden, maar ook om innovatie te bevorderen," verduidelijkt Edwin van der Meer, bestuursvoorzitter van BovenIJ en avondvoorzitter tijdens het symposium.

Het grote regionale netwerk biedt patiënten overal in de regio uniforme, hoogwaardige zorg. “OncoNoVo+ bedient bijna een kwart van alle oncologiepatiënten in Nederland. Door het bundelen van expertise en kennis, kunnen patiënten rekenen op de best mogelijke zorg, dicht bij huis of in gespecialiseerde centra, volgens de richtlijnen van het Integraal Zorgakkoord,” zegt Van der Meer.

Minister Kuipers liet al eerder weten een groot voorstander van dit soort regionale oncologienetwerken te zijn, en ziet ook de grote kracht ervan. Ze helpen bijvoorbeeld om het concept ‘passende zorg’ zoals dat in IZA staat omschreven beter te realiseren. Verder zijn ze belangrijk om de broodnodige uitdagingen op te pakken op het gebied van samenwerking en het ontwikkelen van een fundamentele technologische infrastructuur.

Strategische waarde

Jacqueline Stouthard van het AVL benadrukt ook de strategische waarde van  het regionaal netwerk: “OncoNoVo+ is essentieel voor het behouden van toegankelijke zorg en het versterken van onze innovatiekracht in wetenschappelijk onderzoek, naast onze samenwerking met het Amsterdam UMC.”

De focus van OncoNoVo+ ligt op zorg, onderzoek, onderwijs, en het verbeteren van de organisatie van oncologische zorg. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door uniforme taal en informatiestandaarden in patiëntendossiers, wat grootschalig onderzoek faciliteert. Martijn van Schaik, programmamanager van OncoNoVo+ vertelt: “De vorming van OncoNoVo+ tilt kortom de kwaliteit van regionale zorg naar een hoger niveau.”

OncoNoVo+: regionale samenwerking

OncoNoVo+ staat dus voor een nieuwe fase in de regionale gezondheidszorg, waarin innovatie en samenwerking hand in hand gaan om kankerpatiënten de beste mogelijke zorg te bieden. De ziekenhuizen binnen dit netwerk delen werkwijzen en expertise. Voor gespecialiseerde zorg worden patiënten soms verwezen naar expertisecentra binnen het netwerk, waarna ze terugkeren naar hun regionale ziekenhuis voor vervolgbehandelingen en nazorg.

De deelnemende ziekenhuizen zijn: Amsterdam UMC, Antoni van Leeuwenhoek, Bovenij, Dijklander Ziekenhuis, Flevoziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep, OLVG, Rode Kruis Ziekenhuis, Spaarne Gasthuis, Tergooi, Zaans medisch Centrum, Ziekenhuis Amstelland en Ziekenhuis St Jansdal.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?