Search
Close this search box.
Search

Nictiz breidt implementatietool voor digitale verwijzing uit

Nictiz heeft de implementatietool voor elektronische gegevensuitwisseling uitgebreid. Vanaf nu bevat de tool ook praktische informatie voor de implementatie van de digitale verwijzing van de HAP naar de SEH uit de informatiestandaard acute zorg. De tool helpt zorgaanbieders met het realiseren van gestandaardiseerde informatie-uitwisseling. Onder andere door het maken van een plan van aanpak dat past binnen de zorgorganisatie.

De uitbreiding van de tool, Amigo!, biedt SEH-artsen en huisartsenposten (HAP’s) handvatten die hen ondersteunen bij de implementatie van de digitale verwijzing van de HAP naar de SEH. Amigo! geeft antwoorden op vragen als ‘Hoe krijgt een SEH-arts snel en overzichtelijk informatie over een spoedpatiënt vanuit de HAP?’ en ‘Wat moet gedaan worden om deze informatie digitaal uit te wisselen?’

Implementatie digitale verwijzing

Amigo! is een implementatietool van Nictiz. Hierin stond al informatie voor het realiseren van de ambulanceoverdracht naar de SEH. Met de nu gelanceerde uitbreiding bevat de tool ook praktische informatie voor de digitale verwijzing vanuit de HAP naar de SEH. Zorgaanbieders kunnen de tool inzetten om gestandaardiseerde gegevensuitwisseling te realiseren en zo de patiëntzorg verbeteren.

Het stappenplan dat in de tool verwerkt is, houdt rekening met alles wat informatie-uitwisseling in de zorgorganisatie raakt. Denk daarbij aan organisatiebeleid, zorgprocessen, informatie, applicatie en de IT-infrastructuur. Met het stappenplan kan de zorgaanbieder een op haar organisatie afgestemd stappenplan voor de implementatie maken.

In een verwijsbericht dat door de HAP-waarnemend huisarts of HAP-triagist naar de SEH gestuurd wordt, staan alle benodigde en noodzakelijke gegevens. Dit zijn naast patiëntgegevens ook gegevens over de verwijzing, de behandelvraag, de verwijsreden, de urgentiecode, het verslag van het contact, metingen, medicatiegegevens, contra-indicaties en aandoeningen.

Amigo! uitbreidingen

Binnen Nictiz wordt voortdurend gewerkt aan de doorontwikkeling van Amigo! Naast de handvatten voor implementatie van informatiestandaarden uit diverse zorgdomeinen wordt binnen de tool ook steeds meer andere relevante informatie verwerkt. Een voorbeeld daarvan is het monitoren van de landelijke implementatiegraad van informatiestandaarden.

In een later stadium kunnen zorgaanbieders met elkaar in contact komen om ervaringen uit te wisselen. Uiteindelijk moet Amigo! op laagdrempelige en toegankelijke wijze het gehele zorgveld te ondersteunen bij de implementatie en het gebruik van informatie-uitwisseling. De uitbreidingen worden gefaseerd uitgerold.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?