Search
Close this search box.
Search

Nictiz, CEG willen ethische aspecten e-health beter belichten

Veel partijen in de zorg zijn bezig met de ontwikkeling en implementatie van e-health. Deze digitale zorg heeft invloed op de relatie tussen patiënt en professional. Het heeft ook invloed op de manier waarop zorg georganiseerd en geleverd wordt.

Digitalisering roept ook ethische vragen op zoals: aan welke voorwaarden moet e-health voldoen om bij te dragen aan goede, duurzame en verantwoorde zorg? Kan e-health nabije zorg vervangen? Gaat e-health niet zorgen voor ongelijkheid in toegang tot zorg?  Dergelijke vragen over de ethische kant van e-health zijn voor kenniscentrum Nictiz en het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) reden om een bijeenkomst te organiseren.

De tijd is meer dan rijp voor het adresseren van de ethische vragen rond e-health, zo meent Nictiz. Voor het programma Patiëntparticipatie en eHealth van de organisatiereden om het thema ethiek structureel aandacht te geven, met de aftrap op 28 september. Dan moeten vragen beantwoord worden zoals: wat is goede e-health? Is e-health wel geschikt voor iedereen? De bijeenkomst vindt plaats in het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) aan de voet van de Dom.

Ethische aspecten e-health

Digitale vormen van gezondheidstoepassingen -e-health – omvatten in hun toepassingen behalve een technische en procesmatige component ook ethische aspecten, zo is al langer duidelijk. Zo worden draadloze sensors gebruikt om dementerende ouderen te volgen in hun leefomgeving (leefomgevingsvolgsystemen). Dat kan inzichten opleveren waarmee dergelijke ouderen beter begeleid kunnen worden of waarmee mantelzorgers ontlast worden. Maar op ethisch gebied kan de vraag opdoemen op of het geen inbreuk is op de privacy van ouderen. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld cameratoezicht in zorginstellingen die nachtrondes van verpleegkundigen efficiënter moet maken en minder storend is voor cliënten.

Het programma van de bijeenkomst combineert plenaire bijdragen met een interactieve middag met verdiepende sessies. Aan het woord komen onder meer patiënten/ervaringsdeskundigen, hoogleraar en lid Eerste Kamer Annelien Bredenoord (dagvoorzitter), huisarts Bart van Pinxteren, ethicus Gert van Dijk en RVS lid Jan Kremer. In de middag wordt ingezoomd op diverse onderwerpen, zoals privacy, (on)gelijkheid door e-health, het morele karakter van data en de veranderende relatie tussen zorgverlener en patiënt.

Bijeenkomst gericht op brede doelgroep

De bijeenkomst van Nictiz en het CEG is gericht op een brede doelgroep in de zorg en het sociale domein zoals  patiënten/cliënten, mantelzorgers, zorgverleners, bestuurders, leveranciers, project- en programmamanagers, zorg/ICT-managers, beleidsmedewerkers en opleiders.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?