Search
Close this search box.
Search
Door | Nictiz

Nictiz: meer evenwicht in beheerproces pre-Publicatie zibs

Nictiz heeft in het beheerproces aanpassingen voorgesteld voor Zorginformatiebouwstenen (zibs). De Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg nodigt iedereen uit om mee te kijken met het voorstel voor de verbeterde beheerprocedure van de pre-publicatie van de zibs. De openbare consultatie loopt tot en met vrijdag 23 juli.

Zibs hebben als belangrijkste doel om hergebruik van informatie in de zorg mogelijk te maken. Nictiz ontwikkelt zibs in samenwerking met zorgprofessionals en beheert ze. Programma’s zoals Registratie aan de Bron, Medicatieoverdracht, MedMij en VIPP gebruiken zibs voor digitale informatie-uitwisseling tussen patiënt en zorgprofessional en voor hergebruik van zorginformatie voor kwaliteitsverbetering en onderzoek.

Sinds 1 maart 2013 publiceert Nictiz zibs in pre-Publicaties en Publicaties. Een pre-Publicatie is een soort voorportaal, een opstap naar de definitieve Publicatie. Een pre-Publicatie heeft als doel om early adopters op de hoogte te brengen van wijzigingen en nieuwe zibs. Een Publicatie is de formele publicatie. De laatste Publicatie van de zibs was in 2020 .

Meer evenwicht beheerproces zibs

Zorgpartijen die zibs gebruiken, willen volgens Nictiz meer evenwicht tussen de noodzakelijke gewenste stabiliteit van de zibs uit de Publicatie en de gewenste verbeteringen en innovaties. Dit vraagt om een andere opzet van de pre-Publicaties.

Op hoofdlijnen betekent deze verbetering van het beheerproces een duidelijker onderscheid tussen pre-Publicaties en Publicaties. Bij pre-Publicaties wordt ruimte gecreëerd voor verbeteringen en innovaties. Publicaties zijn gericht op stabiliteit. Het voorstel is op 21 juni 2021 met de Autorisatieraad zibs besproken. De Autorisatieraad kan zich vinden in dit voorstel.

Openbare consultatie

Nictiz vindt het belangrijk dat dit voorstel transparant is en aansluit op de wensen van onder andere ICT-leveranciers. Daarom geeft het instituut iedereen de gelegenheid om feedback te geven via een openbare consultatie. Een e-mail naar beheerzib@nictiz.nl is hiervoor genoeg. Men ontvangt per e-mail het voorstel en hoe feedback te geven. De consultatie eindigt op vrijdag 23 juli om 17:00 uur.

Het beheerproces van de zibs is gebaseerd op de norm NEN7522. Het Zib-centrum van Nictiz vervult daarin de rol van functioneel beheerder, technisch beheerder en distributeur. Lees hier meer over (Pre-)Publicaties.

De Publicatie2020 en de pre-Publicaties vind je op www.zibs.nl.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
verpleeghuizen
KIK-V systematiek wordt uitgerold bij alle verpleeghuizen
neurostimulator
Langer pijnvrij met de nieuwste neurostimulator
Volg jij ons al?