Nictiz vindt in Leonique Niessen interim-directeur en bestuurder

2 september 2019
Leonique-Niessen
Bestuur
Nieuws

Niessen stelt in een nieuwsbericht van Nictiz dat zij zich met veel plezier en ambitie samen met de organisatie gaat inzetten om Nictiz verder te positioneren als dé organisatie die zich inzet voor digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Niessen is opgeleid als gezondheidswetenschapper aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft op diverse plekken, in verschillende rollen en vanuit diverse perspectieven in de zorg gewerkt.

Van 2010 tot eind 2017 was zij directeur van Santeon, de landelijke ziekenhuisgroep van zeven topklinische ziekenhuizen. Zij bouwde met deze zeven ziekenhuizen het kwaliteitsmerk ‘Santeon’. In 2018 was zij zakelijk bestuurder a.i. van het Institute for Positive Health. Verder is zij toezichthouder bij een aantal zorginstellingen en initiatiefnemer en auteur van de eerste Hospital Leadership Monitor, een jaarlijks onderzoek naar het aantal vrouwelijke bestuurders en toezichthouders in alle Nederlandse ziekenhuizen. Dit doet zij in samenwerking met TIAS School for Business and Society in Tilburg.

Vertrek Lies van Gennip bij Nictiz

Begin juli maakte Nictiz bekend dat Lies van Gennip na bijna zeven jaar afscheid nam van het e-health en standaardeninstituut. Volgens Van Gennip was het tijd voor een nieuwe bestuurder om Nictiz de volgende fase in te leiden op het gebied van digitalisering in de zorg. Er werd destijds al duidelijk dat er in eerste instantie een interim-manager als opvolger zou komen. De RvT wil met de interim manager kijken naar hoe de definitieve organisatiestructuur er uit komt te zien.

Nictiz heeft naar eigen zeggen de laatste tijd gewerkt aan de herijking van de strategie. Dat heeft – in overleg met het ministerie van VWS – geleid tot een aanscherping van de werkwijze en positionering van Nictiz. Het instituut gaat nu een nieuwe fase in waaraan ook de organisatie aangepast moet worden.

Van Gennip werd aangesteld in een periode dat de invoering van het EPD in de Eerste Kamer was tegengehouden (in 2011) en Nictiz zichzelf opnieuw moest uitvinden. Bij haar benoeming kondigde Van Gennip aan dat zij zich in haar nieuwe functie zou richten op het uitbouwen van de positie van Nictiz als nationaal expertisecentrum dat standaarden voor informatie-uitwisseling ontwikkelt voor de zorg.

In oktober verschijnt in editie 5 van ICT&health een interview met Lies van Gennip.