Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nictiz vindt in Leonique Niessen interim-directeur en bestuurder

Nictiz heeft sinds 1 september 2019 een interim-directeur en bestuurder: Leonique Niessen neemt het stokje over van Lies van Gennip. Niessen is toezichthouder bij een aantal zorginstellingen. het e-health instituut maakte begin juli het vertrek van Van Gennip bekend. Zij heeft Nictiz bijna zeven jaar geleid.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Niessen stelt in een nieuwsbericht van Nictiz dat zij zich met veel plezier en ambitie samen met de organisatie gaat inzetten om Nictiz verder te positioneren als dé organisatie die zich inzet voor digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Niessen is opgeleid als gezondheidswetenschapper aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft op diverse plekken, in verschillende rollen en vanuit diverse perspectieven in de zorg gewerkt.

Van 2010 tot eind 2017 was zij directeur van Santeon, de landelijke ziekenhuisgroep van zeven topklinische ziekenhuizen. Zij bouwde met deze zeven ziekenhuizen het kwaliteitsmerk ‘Santeon’. In 2018 was zij zakelijk bestuurder a.i. van het Institute for Positive Health. Verder is zij toezichthouder bij een aantal zorginstellingen en initiatiefnemer en auteur van de eerste Hospital Leadership Monitor, een jaarlijks onderzoek naar het aantal vrouwelijke bestuurders en toezichthouders in alle Nederlandse ziekenhuizen. Dit doet zij in samenwerking met TIAS School for Business and Society in Tilburg.

Vertrek Lies van Gennip bij Nictiz

Begin juli maakte Nictiz bekend dat Lies van Gennip na bijna zeven jaar afscheid nam van het e-health en standaardeninstituut. Volgens Van Gennip was het tijd voor een nieuwe bestuurder om Nictiz de volgende fase in te leiden op het gebied van digitalisering in de zorg. Er werd destijds al duidelijk dat er in eerste instantie een interim-manager als opvolger zou komen. De RvT wil met de interim manager kijken naar hoe de definitieve organisatiestructuur er uit komt te zien.

Nictiz heeft naar eigen zeggen de laatste tijd gewerkt aan de herijking van de strategie. Dat heeft – in overleg met het ministerie van VWS – geleid tot een aanscherping van de werkwijze en positionering van Nictiz. Het instituut gaat nu een nieuwe fase in waaraan ook de organisatie aangepast moet worden.

Van Gennip werd aangesteld in een periode dat de invoering van het EPD in de Eerste Kamer was tegengehouden (in 2011) en Nictiz zichzelf opnieuw moest uitvinden. Bij haar benoeming kondigde Van Gennip aan dat zij zich in haar nieuwe functie zou richten op het uitbouwen van de positie van Nictiz als nationaal expertisecentrum dat standaarden voor informatie-uitwisseling ontwikkelt voor de zorg.

In oktober verschijnt in editie 5 van ICT&health een interview met Lies van Gennip.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen