Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nictiz zoekt huisartsen die e-consult aanbieden

Nictiz laat weten dat het huisartsen zoekt die e-consults aanbieden of van plan zijn dit te gaan doen. De Actie-agenda “het e-consult bij de huisarts” heeft als doel het gebruik van het e-consult te stimuleren en ondersteunen. Nictiz wil naar eigen zeggen leren van de ervaringen van huisarts, assistent en POH’er en dit vertalen naar praktische hulpmiddelen.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Deelnemers investeren maximaal twee uur en krijgen persoonlijke adviezen, tips en trucs om nog meer uit het e-consult te halen. Nictiz is op zoek naar huisartsen die al naar tevredenheid met e-consults werken, huisartsen die meer uit e-consult willen halen en huisartsen die willen starten met het aanbieden van e-consult.

Momenteel moeten praktijken veelal zelf op zoek naar de meest handige en effectieve manier om aan de slag te gaan met het e-consult. Het kost tijd, geld en energie om antwoorden te vinden op relatief eenvoudige vragen, schrijft Nictiz. De organisatie wil ‘ervaringskennis breder beschikbaar maken en voorkomen dat het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden’.

Toename aanbod e-consults, gebruik blijft achter

Een groeiend aantal artsen biedt het e-consult aan. Zes op de tien huisartsen en 34% van de medisch specialisten gaf in 2016 aan dat bij hen via internet een vraag kon worden gesteld. Artsen kunnen een e-consult declareren bij de zorgverzekeraar, zo blijkt uit de eHealth Monitor 2017.

Dit betekent overigens niet dat het e-consult frequent gebruikt wordt; voor beide groepen zorgverleners gaf in 2016 3% van de zorggebruikers aan via e-mail of website een vraag te hebben gesteld aan hun zorgverlener. Wel gaf ruim een derde van de zorggebruikers aan een e-consult te willen gebruiken voor contact. Een iets kleinere groep gaf aan nog niet te weten of ze dit willen gebruiken (32%), respectievelijk dit niet te willen gebruiken (29%).

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen