Search
Close this search box.
Search

‘Niet AI versus mens’ maar ‘AI mét mens’

Fons van der Sommen is met zijn team bezig om AI te ontwikkelen, die helpt bij het opsporen en herkennen van kanker op beelden. Hierbij worden verschillende soorten medische beelden, zoals CT-scans en endoscopievideo’s geanalyseerd. Inmiddels herkent zijn AI-systeem beter slokdarmkanker dan de gemiddelde specialist en is de AI ongeveer net zo goed in zijn beoordelingen als een expert.

Tijdens zijn interview in een podcast met Lieve Schreien geeft Fons van der Sommen, universitair hoofddocent bij de onderzoeksgroep Video Coding & Architectures van de afdeling Electrical Engineering, meteen aan dat je eigenlijk AI-prestaties en menselijke prestaties niet moet vergelijken, want het er is ten slotte geen sprake van een wedstrijd. “Je moet niet denken in termen van AI versus mens, maar in termen van mens mét AI. Ofwel: het is een heel nuttige tool specialisten goed kan ondersteunen.”

Vertrouwen in AI essentieel

Toen Van der Sommen de camera’s wilde testen, werd er een foto van het plafond gemaakt. Het AI-systeem signaleerde met 90% zekerheid dat er kankercellen waren. De specialisten verloren op slag al hun vertrouwen. Maar de  ontwikkelaars konden goed uitleggen dat de algoritmen alleen getraind zijn op afbeeldingen van weefsel. Als ze andere beelden krijgen is het dus helemaal niet gek dat het systeem fouten maakt.

Het werd zeer uitgebreid uitgelegd, want het is volgens Van Hameren essentieel is dat mensen vertrouwen hebben in kunstmatige intelligentie. “Het is goed om uitgebreid te praten met mensen die de tools gebruiken. “Wat hebben ze precies nodig en waar gaat het mis? Het stimuleert hierbij ook om samen te werken met andere disciplines zoals Human Technology Interaction aan de TU/e, want alleen samen kunnen we van AI een succes maken.”

Slokdarmkanker  

Momenteel is Van der Sommen met zijn team bezig met een AI-systeem dat uit beelden slokdarmkanker kan herkennen. Eerder werd ook al kunstmatige intelligentie ingezet in het Catharina ziekenhuis bij beginnende dikke darmkanker. Het gaat daar om een AI-systeem dat de chirurg helpt door hem of haar naar tumoren te leiden en er een ‘vierkantje’ omheen plaatst. Het onderzoek van Fons van der Sommen richt zich echter met name op het vroegtijdig opsporen van slokdarmkanker.

AI: er is geen houden meer aan!

Fons van der Sommen vertelt in de wetenschapspodcast Sound of Science van TU Eindhoven: “Het systeem kan gericht kijken naar weeffoutjes in de slokdarm bij mensen met een hoog risico op slokdarmkanker. Het gaat dan om mensen die genetische aanleg hebben of door overgewicht veel last hebben van zuurbranden en daardoor een zogeheten Barrett-slokdarm ontwikkelen. De slokdarm legt namelijk een soort beschermingsweefsel aan tegen dat zuurbranden en in dat weefsel is de kans hoger dat zich slokdarmkanker ontwikkelt.”

In het AI-systeem wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten medische beelden, zoals CT-scans en endoscopievideo’s. Het systeem werkt zeer goed om (beginnende) slokdarmkanker te herkennen  Fons van der Sommen is vooral benieuwd hoe de samenwerking tussen specialisten en het AI-systeem straks gaat uitpakken. “Ik ben er zeker van dat zo’n systeem de zorg uiteindelijk verbetert omdat mens en AI elkaar beter maken. Uiteindelijk zullen we steeds meer medische AI-systemen  zien, want er is echt geen houden meer aan.”  

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?