Search
Close this search box.
Search

Nieuw digitaal zorgpad om te stoppen met roken

Het Trimbos-instituut heeft een nieuwe website en digitaal zorgpad gelanceerd om mensen te helpen die willen stoppen met roken. De site, zorgpadstoppenmetroken.nl, is mede bedoeld om zorgverleners te ondersteunen tijdens alle fasen van de begeleiding van mensen die van het roken af willen komen. Daarvoor zorgt onder andere een aanklikbaar zorgpad met de routes die een persoon die rookt doorloopt.

Begin 2021 maakte het Trimbos-instituut bekend dat veel e-health tools, zoals speciale apps, die bedoeld zijn om mensen te ondersteunen die willen stoppen met roken, nogal wat te wensen overlieten. Uit onderzoek bleek dat de rol van zorgprofessionals bij het aanbieden van e-health interventies versterkt moet worden. Met het nieuwe digitaal zorgpad wil het Trimbos daar verbetering in aanbrengen.

Digitaal zorgpad stoppen met roken

Voor de ontwikkeling van zorgpadstoppenmetroken.nl hebben tussen 2019 en 2021 tien Nederlandse regio’s een pilot uitgevoerd. Tijdens die pilot ontwikkelden de verschillende regio’s allemaal een eigen lokaal zorgpad voor het stoppen met roken. De resultaten van die pilots vormden de basis voor de ontwikkkeling van het digitaal zorgpad en de website.

De website bevat onder andere een aanklikbaar zorgpad met de verschillende routes die een persoon tijdens het proces om te stoppen met roken doorloopt. Denk aan stappen die uiteenlopen van adviseren, motiveren, begeleiden en terugvalpreventie. Per stap wordt bovendien precies aangevevens hoe de zorgverlener dit kan uitvoeren.

Informatie en stappenplan

Zorgverleners krijgen op de website duidelijke informatie en begeleiding over hoe de verschillende stappen aan te pakken. Daarvoor worden ze onder andere ondersteund met voorbeeldzinnen en een uitgewerkt stappenplan. Op de website staan verder ook tips, scholingsmaterialen en informatie hoe lokale zorgverleners de stoppen-met-rokenzorg zelf kunnen verbeteren.

Tot slot stelt het Trimbos dat de website en het digitaal zorgpad zowel geschikt zijn voor zowel nieuwe als ervaren zorgverleners die mensen begeleiden om te stoppen met roken. De website biedt handvatten, motivatie en inspiratie voor iedereen die werkzaam is in de zorg.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?