Search
Close this search box.
Search

Nieuw in Kennisbank: elektronisch toegangsbeheer

Wanneer een cliënt onverhoopt de deur van zijn of haar woning niet kan openen, is het handig als een zorgverlener, hulpverlener of mantelzorger toegang kan krijgen. Informatie over de benodigde toegangstechnologie is eind juli 2022 toegevoegd aan de Kennisbank Digitale Zorg van Vilans.

Begin juli 2022 werd ook al de module ‘digitale ondersteuning bij dagstructuur’ toegevoegd aan de kennisbank en nu is er dus ook belangrijke info over elektronisch toegangsbeheer te vinden. In de praktijk wordt elektronisch toegangsbeheer als een extra keuze toegevoegd aan een abonnement op de dienst personenalarmering. Thuiszorgorganisaties bieden de dienst personenalarmering vaak aan, maar deze staat los van de thuiszorg zelf. Het is een (semi-)commercieel aanbod, waarin het elektronisch toegangsbeheer wordt meegenomen.

De omschrijving van betreffende toegangstechnologie is onlangs toegevoegd aan de Kennisbank Digitale Zorg van kennisorganisatie Vilans. De snel uitdijende kennisbank Zorg ging in mei 2022 live en deelt onafhankelijke informatie over verschillende typen zorgtechnologie, de kosten en baten en bij wie deze terechtkomen

Personenalarmering

Elektronisch toegangsbeheer is niet alleen nuttig voor geplande zorg maar ook voor noodsituaties. Het beheer kan op verschillende manieren worden ingevuld. Er zijn bijvoorbeeld elektromagnetische sloten ofwel slimme sloten die de zorgverlener of cliënt via een pasje, tag of app bedient. De bevoegdheden omtrent de toegang kunnen per zorgorganisatie en gebruiker ingesteld worden per deur, dag en periode. 

Een andere optie is een elektronisch sleutelkluisje aan de buitenzijde van de woning waarin de sleutel van de deur zit. Het kluisje kun je met een pasje of tag openen of op afstand met een app. Ook hier kunnen de bevoegdheden op maat worden geregeld.

Elektronisch toegangsbeheer & privacy

In de nieuwe toevoeging elektronisch toegangsbeheer in de kennisbank staat alle info over de technologische mogelijkheden, maar ook over de kosten en baten van zo’n systeem. Een elektromagnetisch slot of kluisje geven de gebruiker bijvoorbeeld een groot gevoel van privacy. Het werkt snel en efficiënt voor zorgmedewerkers en kan via meerdere zorgorganisaties goed worden opgeschaald. Een nadeel is dat zo’n systeem niet goedkoop is. Er zijn initiële investeringen nodig voor het installeren van hardware, software en training. Ook goede randvoorwaarden zoals internetverbindingen, smartphones en het onderhoud brengen kosten met zich mee. Meer info vind je op de website van Vilans.


Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?