Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuw leven voor Google Glass in gezondheidszorg?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat Google Glass, de experimentele slimme bril van Google, tot de verleden tijd behoort. Immers, begin 2015 stopte het internetbedrijf met de verkoop van het prototype aan consumenten. Echter, voor zakelijke toepassingen liggen er nog genoeg mogelijkheden voor Google Glass, met name in medische sector.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Amerikaanse medische start-up Hodei Technologies, opgericht in 2014, zet Google Glass op twee manieren in in operatiekamers: enerzijds om via een platform genaamd Akasi voor coaching, mentoring en training op afstand en anderzijds via Gemini, dat door Hodei Technologies wordt aangeduid als first person point-of-view telepresence en waarmee artsen live on-demand expertise kunnen inschakelen tijdens een operatie.

Akasi wordt bijvoorbeeld al ingezet in chirurgische centra in de VS, grotendeels als een trainingsinstrument, maar ook om chirurgische samenwerkingen te vergemakkelijken. Een voorbeeld hiervan is een cardiothoracische chirurg, die ‘in de eerste persoon’ mee keek wanneer een interventiecardioloog die een operatie uitvoerde, een afwijkende, donkere vlek op een röntgenfoto waarnam die werd gemist door de uitvoerende chirurg.

Gemini wordt met name gebruikt in Canada vanwege de grote afstanden waarover patiënten naar verschillende ziekenhuizen worden vervoerd om de juiste zorg te kunnen ontvangen. Volgens Hodei Technologies levert Gemini een besparing van 70 procent op bij de verstrekking van zorg aan patiënten in rurale gebieden.

Oplossing in meer omgevingen mogelijk

Hodei Technologies werkt sinds 2014 aan verbeteringen aan zijn platform, met name op het gebied van beeldkwaliteit, de levensduur van de batterij en gebruiksvriendelijkheid. Daardoor zou het inmiddels veel geavanceerder zijn dan het consumentenmodel Google Glass uit 2014.

Het bedrijf mikt nu op meer use cases van zijn Glass-gebaseerde telemedicine-platform. Zo hoopt Hodei Technologies dat zijn oplossing op termijn kan worden ingezet in meer omgevingen zoals gevangenissen of organisaties die langdurige zorg faciliteren. Ook wordt home care niet uitgesloten, stelt het bedrijf.

Hodei Technologies is sinds juli van dit jaar officieel Glass Partner. Tot de overige partners behoren onder meer Augmedix, Aira, EyeSucceed, Picavi en Ubimax.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen