Search
Close this search box.
Search

Nieuw leven voor Google Glass in gezondheidszorg?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat Google Glass, de experimentele slimme bril van Google, tot de verleden tijd behoort. Immers, begin 2015 stopte het internetbedrijf met de verkoop van het prototype aan consumenten. Echter, voor zakelijke toepassingen liggen er nog genoeg mogelijkheden voor Google Glass, met name in medische sector.

De Amerikaanse medische start-up Hodei Technologies, opgericht in 2014, zet Google Glass op twee manieren in in operatiekamers: enerzijds om via een platform genaamd Akasi voor coaching, mentoring en training op afstand en anderzijds via Gemini, dat door Hodei Technologies wordt aangeduid als first person point-of-view telepresence en waarmee artsen live on-demand expertise kunnen inschakelen tijdens een operatie.

Akasi wordt bijvoorbeeld al ingezet in chirurgische centra in de VS, grotendeels als een trainingsinstrument, maar ook om chirurgische samenwerkingen te vergemakkelijken. Een voorbeeld hiervan is een cardiothoracische chirurg, die ‘in de eerste persoon’ mee keek wanneer een interventiecardioloog die een operatie uitvoerde, een afwijkende, donkere vlek op een röntgenfoto waarnam die werd gemist door de uitvoerende chirurg.

Gemini wordt met name gebruikt in Canada vanwege de grote afstanden waarover patiënten naar verschillende ziekenhuizen worden vervoerd om de juiste zorg te kunnen ontvangen. Volgens Hodei Technologies levert Gemini een besparing van 70 procent op bij de verstrekking van zorg aan patiënten in rurale gebieden.

Oplossing in meer omgevingen mogelijk

Hodei Technologies werkt sinds 2014 aan verbeteringen aan zijn platform, met name op het gebied van beeldkwaliteit, de levensduur van de batterij en gebruiksvriendelijkheid. Daardoor zou het inmiddels veel geavanceerder zijn dan het consumentenmodel Google Glass uit 2014.

Het bedrijf mikt nu op meer use cases van zijn Glass-gebaseerde telemedicine-platform. Zo hoopt Hodei Technologies dat zijn oplossing op termijn kan worden ingezet in meer omgevingen zoals gevangenissen of organisaties die langdurige zorg faciliteren. Ook wordt home care niet uitgesloten, stelt het bedrijf.

Hodei Technologies is sinds juli van dit jaar officieel Glass Partner. Tot de overige partners behoren onder meer Augmedix, Aira, EyeSucceed, Picavi en Ubimax.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?