Search
Close this search box.
Search

Nieuw netwerkinfrastructuur voor Medisch Spectrum Twente

Aruba, een onderneming van Hewlett Packard Enterprise is door het Medisch Spectrum Twente (MST) geselecteerd om de netwerkinfrastructuur te verzorgen. Alles in het ziekenhuis is gericht op persoonlijke aandacht, rust en privacy waardoor patiënten sneller herstellen.
Aruba heeft voor het ziekenhuis een IP-only strategie ontworpen. Dit houdt in dat alles digitaal en via WiFi verloopt, zoals intercom, televisie, patiëntendossiers en de ‘roomservice’. Met de mobile first oplossing zorgt Aruba voor een veilig en beheersbaar netwerk waarop alles mogelijk is voor patiënten en medewerkers van Medisch Spectrum Twente. 

“Met de ruim 750 iPads in het ziekenhuis is alles digitaal. Patiënten gebruiken de iPad voor het bestellen van eten en drinken, om tv te kijken of een spelletje te spelen. Ook het medisch personeel maakt gebruik van iPads voor o.a. de monitoring van patiënten, het ontvangen van patiëntmeldingen en een ‘panic button’ zorgt voor rechtstreeks contact met beveiliging. Wanneer een hartfilmpje, scan of röntgenfoto is gemaakt vindt de arts dat direct terug op de iPad. Alles is afhankelijk van het WiFi netwerk. Daarom moest het netwerk betrouwbaar, voorspelbaar en beheersbaar zijn. Aruba verzekerde dat te kunnen en zij hebben het geleverd,” stelt Frank Fornara, Enterprise Architect van Medisch Spectrum Twente.

Netwerkonderhoud

Wanneer alles digitaal is en via WiFi verloopt is een betrouwbaar netwerk essentieel. Aruba heeft het  ICT-netwerk design van Medisch Spectrum Twente zo vormgegeven dat het altijd blijft werken. Het netwerk is modulair door de Aruba Mobility Access Switch, de twee distributie schakelaars en veel WiFi punten. Om de veiligheid van het netwerk te garanderen is een ClearPass gebruikt.

De uitdagingen voor Aruba lagen voornamelijk in het verzorgen van netwerkonderhoud tijdens werktijden en het uitvoeren van beveiligingsupdates “Het ziekenhuis draait 24/7 en het netwerk moet gegarandeerd toegankelijk blijven tijdens onderhoud. Ondertussen hebben we twee onderhoudsmomenten en een beveiligingsupdate gehad zonder enige hinder voor patiënten en medewerkers,” vertelt Fornara . “In dit ziekenhuis kan iedereen terecht voor alle zorg, ook als het complex of acuut is. Reden te meer om altijd over een betrouwbaar netwerk te beschikken.”

Scenario’s testen

Voorafgaand aan de opening van het ziekenhuis deze zomer is het netwerk volledig getest. Tijdens deze testperiode zijn alle mogelijke scenario’s de revue gepasseerd. ‘Wat gebeurt als een derde van de access points niet beschikbaar zijn?’ ‘Wat gebeurt er als het volledige netwerk niet beschikbaar is?’ ‘Hoe verloopt een normale werkdag in het ziekenhuis?’ Voorafgaand aan de scenario’s heeft het team van Aruba samen met MST een lay-out opgesteld van mogelijke gevolgen en geprobeerd de gevolgen te voorkomen. Met succes: alles werkte precies zoals gepland.

Implementatie location-based functionaliteit

Het ziekenhuis wil blijven innoveren om steeds betere zorg te leveren. Daarbij hoort ook innovatie aan het netwerk. De komende maanden zijn de pijlen gericht op het implementeren van de ‘location based’ functionaliteit. Deze functie maakt inzichtelijk waar alle apparaten in het ziekenhuis zich bevinden, welke in gebruik zijn en welke beschikbaar zijn. Fornara : “Met deze functionaliteit kan een verpleegkundige op haar iPad precies zien waar bijvoorbeeld een hartmonitor beschikbaar is.” De ‘location based’ functionaliteit werkt al voor spoedeisende hulp; op het moment van spoed bekijkt het systeem wie in de omgeving is en geeft deze persoon een melding.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?