Nieuw smartphone-omhulsel maakt glucosetest ‘on the go’ mogelijk

12 december 2017
Glucosetest-on-the-go_01
Patiënt
Nieuws

Onderzoekers aan de Universiteit van San Diego (Californië) hebben een smartphone-omhulsel en bijbehorende app ontwikkeld die het makkelijk maakt voor diabetespatiënten om hun glucoseniveau te meten. Het maakt daarbij niet uit of ze thuis zijn of onderweg.

Er zijn al meer methoden bedacht om glucoseniveaus te monitoren, onder meer met al dan niet onderhuids geplaatste sensors. Voor het merendeel zijn diabetespatiënten echter aangewezen op de omslachtige prikmethoden waarbij men de monitoringinstrumenten altijd moet meenemen bij het verlaten van de woning.

Gegevens opslaan in smartphone

Door het meten van het glucoseniveau te integreren in een smartphone, is dit meeslepen niet langer nodig. Een extra voordeel is de mogelijkheid om autonoom de metingen te kunnen opslaan, verwerken en versturen via de smartphone naar een zorgverlener of een cloudopslag, aldus Patrick Mercier, professor in elektrische  en and computer engineering aan de UC San Diego. Mercie heeft met medeprofessor Joseph Wang (nano-engineering) en hun onderzoeksteam de GPhone ontwikkeld, een proof-of-concept draagbaar glucose monitoring systeem .

De GPhone bestaat uit twee delen. Het ene segment is een klein, 3D-geprint omhulsel dat over een smartphone past en op één hoek een permanente, herbruikbare scanner heeft. Het tweede segment is een klein balletje met enzymen dat magnetisch aan de sensor wordt bevestigd. De balletjes zitten in een eveneens 3D-geprinte stylus die aan de zijde van het omhulsel bevestigd kan worden.

Om een test uit te voeren, moet de gebruiker een balletje uit de stylus op de sensor plaatsen en hem zo activeren. Daarna moet er een druppel bloed op de sensor geplaatst worden, die dan de bloedglucoseconcentratie meet en via Bluetooth verstuurd naar een Android-app op de smartphone. De test duurt circa 20 seconden, waarna de meetgegevens op het smartphonescherm verschijnen. Als het enzymenballetje weggehaald wordt, deactiveert de sensor zichzelf. Er zitten zo’n 30 balletjes in de stylus en de sensor wordt via de smartphonebatterij van energie voorzien.

Flexibel systeem

Volgens de onderzoekers is het systeem flexibel en kan het ook voor andere gezondheidstesten gebruikt worden, evenals het meten van substanties voor milieu- en defensiedoeleinden. De prijs is nog een probleem. Hoewel de sensor en de 3D-geprinte onderdelen relatief goedkoop zijn, zijn de enzymenballetjes nog iets duurder dan de teststrips die bij de huidige monitoringinstrumenten gebruikt worden. Op termijn moet het mogelijk worden om de sensor direct in de smartphone te integreren. Ook moet er een functie toegevoegd worden in de app die mensen automatisch waarschuwt om hun glucoseniveau te controleren.