Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
20 mei 2016
Artikel delen

Nieuwe ademhalingsanalyse toont aanwezigheid longkanker aan

Door nieuwe technologie voor ademanalyse toe te passen, is het binnenkort mogelijk om al in een vroeg stadium op basis van iemands adem te bepalen of er kenmerken zijn die duiden op longkanker. Het al in een vroeg stadium bepalen of iemand biomarkers in zijn of haar ademhaling heeft die duiden op longkanker, worden de overlevingskansen sterk vergroot. Dat stelt Reuters in een videoreportage.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De mogelijkheid om bepaalde chemische componenten in iemands adem te verbinden aan een medische conditie bestaat al langer, maar deze methodes zijn over het algemeen duur, langzaam en complex in het gebruik. Apparatuur voor analyse heeft soms de omvang van een halve kamer en kan makkelijk tot een miljoen dollar kosten, zo vertelt Billy Boyle van het Britse Owlstone Medical.

Met microchiptechnologie stelt Owlstone de benodigde apparatuur te hebben teruggebracht tot de omvang van een knoop. In deze form factor kunnen zij eenvoudig worden ingebouwd in zogeheten breathalysers. Uiteindelijk kan op deze manier tot 1,5 miljard pond in zorgkosten bespaard worden en tot 100.000 levens gered in de UK alleen al.

Dr Robert Rintoul, die de breathalysers uittest in het Britse Papsworth ziekenhuis, geeft aan dat de analysemethode te vergelijken is met een vingerafdruk. Door te zoeken naar unieke chemische componenten in de adem van een persoon, kan eenvoudig en snel bepaald worden of deze persoon longkanker heeft.

Klinische proeven met tot 3.000 proefpersonen zullen op korte termijn worden uitgevoerd, laat Reuters weten. Bekijk hier de video reportage

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen