Search
Close this search box.
Search

Nieuwe BgLZ voor betere aansluiting op registratie zorgproces

De Basisgegevens Langdurige Zorg (BgLZ) voor gestandaardiseerde gegevensuitwisseling is een selectie van veertien zorginformatiebouwstenen (zibs). De eerste implementaties en kwalificaties van de BgLZ hebben sindsdien diverse nieuwe inzichten opgeleverd. Op basis daarvan hebben diverse partijen in de langdurige zorg, samen met Nictiz, de BgLZ aangepast. Daarmee sluit de BgLZ beter aan op de mogelijkheden ten aanzien van registratie in het primaire zorgproces.

De veertien zibs bevatten informatie over bijvoorbeeld behandelwijze en verpleegkundige informatie. Samen vormen de zibs de verzameling van gegevens die patiënten binnen de langdurige zorg via de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kunnen inzien. Daarvoor is het belangrijk dat de BgLZ aansluit op de mogelijkheden van registratie in het primaire zorgproces. Met deze nieuwe aanpassingen is de beschikbaarheid van relevante informatie verbeterd.

In de zomer van dit jaar (2020) zijn de eisen omtrent de zib verrichting, zib behandelaanwijzing en zib laboratoriumuitslag voor leveranciers van PGO’s en DVZA/XIS aangepast. Deze zibs zijn sindsdien geen verplicht onderdeel meer van de kwalificatie.

Basisgegevens langdurige zorg

De aanpassing van de BgLZ, versie 3.0, zoals die nu doorgevoerd is, betreft de eisen ten aanzien van het verpleegkundig zorgplan. Het verpleegkundig zorgplan bestaat uit de zib verpleegkundige interventie, zib behandeldoel, zib medisch hulpmiddel en zib uitkomst van zorg. De nieuwste versie van de BgLZ staat toe dat het zorgplan op twee manieren beschikbaar gesteld kan worden:

  • Ongestructureerd in de vorm van opgemaakte tekst. Het verpleegkundig zorgplan in de vorm van opgemaakte tekst is technisch geïmplementeerd als .text binnen het CarePlan.
  • Gestructureerd opgebouwd uit de zibs verpleegkundige interventie, behandeldoel, medisch hulpmiddel en uitkomst van zorg.

Kwalificatie BgLZ

PGO-leveranciers moeten vanaf nu beide vormen van het zorgplan kunnen tonen om te kunnen kwalificeren voor versie 3.0 van de BgLZ. De keuzemogelijkheid en uitgangspunten in kwalificatie voor DVZA/XIS-leveranciers zijn gepubliceerd op de Wiki Toelichting Kwalificatie Langdurige Zorg.

De termijn voor de transitie naar de volledig gestructureerde uitwisseling van het verpleegkundig zorgplan wordt in overleg met diverse partijen in de langdurige zorg bepaald. Meer informatie hierover kan ingewonnen worden bij Lisanne van der Molen, productmanager Langdurige Zorg bij Nictiz, via molen@nictiz.nl.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?