Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuwe BgLZ voor betere aansluiting op registratie zorgproces

De Basisgegevens Langdurige Zorg (BgLZ) voor gestandaardiseerde gegevensuitwisseling is een selectie van veertien zorginformatiebouwstenen (zibs). De eerste implementaties en kwalificaties van de BgLZ hebben sindsdien diverse nieuwe inzichten opgeleverd. Op basis daarvan hebben diverse partijen in de langdurige zorg, samen met Nictiz, de BgLZ aangepast. Daarmee sluit de BgLZ beter aan op de mogelijkheden ten aanzien van registratie in het primaire zorgproces.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De veertien zibs bevatten informatie over bijvoorbeeld behandelwijze en verpleegkundige informatie. Samen vormen de zibs de verzameling van gegevens die patiënten binnen de langdurige zorg via de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kunnen inzien. Daarvoor is het belangrijk dat de BgLZ aansluit op de mogelijkheden van registratie in het primaire zorgproces. Met deze nieuwe aanpassingen is de beschikbaarheid van relevante informatie verbeterd.

In de zomer van dit jaar (2020) zijn de eisen omtrent de zib verrichting, zib behandelaanwijzing en zib laboratoriumuitslag voor leveranciers van PGO’s en DVZA/XIS aangepast. Deze zibs zijn sindsdien geen verplicht onderdeel meer van de kwalificatie.

Basisgegevens langdurige zorg

De aanpassing van de BgLZ, versie 3.0, zoals die nu doorgevoerd is, betreft de eisen ten aanzien van het verpleegkundig zorgplan. Het verpleegkundig zorgplan bestaat uit de zib verpleegkundige interventie, zib behandeldoel, zib medisch hulpmiddel en zib uitkomst van zorg. De nieuwste versie van de BgLZ staat toe dat het zorgplan op twee manieren beschikbaar gesteld kan worden:

  • Ongestructureerd in de vorm van opgemaakte tekst. Het verpleegkundig zorgplan in de vorm van opgemaakte tekst is technisch geïmplementeerd als .text binnen het CarePlan.
  • Gestructureerd opgebouwd uit de zibs verpleegkundige interventie, behandeldoel, medisch hulpmiddel en uitkomst van zorg.

Kwalificatie BgLZ

PGO-leveranciers moeten vanaf nu beide vormen van het zorgplan kunnen tonen om te kunnen kwalificeren voor versie 3.0 van de BgLZ. De keuzemogelijkheid en uitgangspunten in kwalificatie voor DVZA/XIS-leveranciers zijn gepubliceerd op de Wiki Toelichting Kwalificatie Langdurige Zorg.

De termijn voor de transitie naar de volledig gestructureerde uitwisseling van het verpleegkundig zorgplan wordt in overleg met diverse partijen in de langdurige zorg bepaald. Meer informatie hierover kan ingewonnen worden bij Lisanne van der Molen, productmanager Langdurige Zorg bij Nictiz, via molen@nictiz.nl.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen