Search
Close this search box.
Search

Nieuwe Fitbit smartwatch met continue Afib monitoring

Fitbit heeft vandaag een nieuwe smartwatch gepresenteerd, de Sense 2. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, de opvolger van de Sense uit 2020. Veel Fitbit smartwatches waren al in staat atriale fibrillatie te detecteren, maar met de Sense 2 is een belangrijke volgende stap gezet: continue Afib monitoring. Nederland is een van de eerste landen waar, dankzij het onlangs toegekende CE-keurmerk en FDA-goedkeuring, deze nieuwe functie uitgerold gaat worden, in combinatie met de nieuwe Sense 2 smartwatch.

Voor het detecteren van atriale fibrillatie ontwikkelde Fitbit in 2021 het zogenoemde PPG-algoritme (photoplethysmography). Dat algoritme, de sensoren en meetmethode, werd begin dit jaar door de FDA goedgekeurd voor het passief meten en controleren van het hartritme. Onlangs heeft Fitbit hiervoor ook een CE-certificering ontvangen dit betekent dat de functie vanaf nu ook in Europa gebruikt mag worden. Nederland hoort bij de eerste landen waar Fitbit het PPG-algoritme en Afib-monitoring zal uitrollen.

Continue Afib monitoring

Met de Sense 2 komt daar dus een belangrijke nieuwe functie bij. Die nieuwe smartwatch beschikt namelijk over een zogenoemde Body Response-sensor. Die meet continu de elektrodermale activiteit (cEDA) van je lichaam. Hiermee krijgt de gebruiker meer inzicht in stress en factoren die stress veroorzaken. Maar dat is niet het enige.

De nieuwe Body Response-sensor stelt de Sense 2 ook in staat om, samen met Fitbit’s nieuwe fotoplethysmografie-algoritme (PPG) en de meting van hartslag, hartslagvariabiliteit en huidtemperatuur, tekenen van atriale fibrillatie (Afib) continu te monitoren. De nieuwe functie beoordeelt het hartritme tijdens je slaap of wanneer je stilzit en geeft een melding wanneer er tekenen zijn die op Afib kunnen wijzen. De functie is een aanvulling op de elektrocardiogram (ECG)-app, waarmee gebruikers actief een controle kunnen uitvoeren.

Als de metingen van het PPG-algoritme de mogelijke aanwezigheid van atriale fibrillatie aantonen, dan wordt de gebruiker middels een melding op zijn wearable gewaarschuwd. Net als bij de ECG-functie, die al langere tijd beschikbaar is in bepaalde wearables van Fitbit, zijn deze meldingen vooral een waarschuwing om verdere actie te ondernemen.

De Fitbit Sense 2 kan het hartritme van de drager continu in de gaten houden op eventuele tekenen die wijzen op atriale fibbrilatie.

Eerdere detectie hartproblemen

Belangrijk is wel dat deze meldingen natuurlijk geen klinische waarde, ofwel, de melding van de wearable alleen kan niet gebruikt worden als basis voor het starten van een behandeling of met medicatie. Daarvoor moet de gebruiker altijd eerst contact opnemen met een (huis)arts. Dat neemt niet weg dat alleen al het ontvangen van de melding uiteraard heel waardevol kan zijn. Hoe eerder een aandoening die kan leiden tot hartfalen ontdekt wordt, des te sneller kan ingegrepen worden.

De Fitbit Sense 2, die dus geschikt is voor continue Afib monitoring, zal dit najaar in de winkels verschijnen voor een advies verkoopprijs van 299,95.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?