Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuwe nekwervels dankzij 3D-print

Ralph Mobbs, een neurochirurg van het Prince of Wales Hospital in Sydney Australië, slaagde erin door een tumor aangetaste nekwervels te vervangen door 3D-geprinte wervels. In totaal duurde de operatie, die geheel via de mond werd uitgevoerd, meer dan 15 uur. Met de patiënt gaat het goed.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De patiënt van 60 jaar leed aan Chordoma, een vorm van kanker, waarbij een tumor de bovenste nekwervels aantast. Zonder behandeling zou hij mogelijk verlamd raken. Een operatie is een oplossing, maar zo’n operatie is bijzonder risicovol, meldt de Australian Broadcasting Corporation in een uitzending.

Botweefsel

Normaliter gebruiken artsen in dit soort situaties botweefsel van een ander deel van het lichaam, maar het is extreem lastig om dit goed passend te krijgen. 3D-print bood hier een oplossing.

Mobbs printte titanium wervels op maat uit. Hij deed dit in samenwerking met het Australische bedrijf Anatomics. Ook werd een exact model gemaakt van de anatomy van de patiënt, zodat de chirurg vooraf kon oefenen op het model.

Mobbs verklaart dat het door deze innovatieve werkmethode leek ‘alsof het licht aanging’.  Hij is nog niet geheel tevreden met het gebruikte materiaal, titanium. Mobbs ziet meer toekomst in menseigen lichaamsmateriaal als basis voor de behandeling. Volgens hem moeten het in de toekomst mogelijk zijn lichaamscellen te kweken op een model. Op die manier kunnen botten en organen op maat worden geproduceerd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen