Search
Close this search box.
Search

Nieuwe neurostimulatie techniek voor pijnbestrijding

Neurostimulatie een een behandeling die vaak gebruikt wordt voor het verlichten van pijnbij mensen die daar dagelijks mee kampen. Daarbij worden zwakke elektrische stroomstootjes aan het ruggenmerg of de zenuwwortel gegeven. In sommige gevallen neemt de werking van die pijnstilling naar verloop van tijd af, mogelijk door gewenning. Een oplossing daarvoor is de ontwikkeling van een nieuwe vorm van neurostimulatie, het Australische Evoke ECAP-systeem.

Het Bravis ziekenhuis is onlangs, als vierde ziekenhuis in Nederland, met deze nieuwe vorm van pijnstilling door neurostimulatie gestart. Hierbij worden precies de hoeveelheid stroompjes toegediend die de betreffende patiënt op dat moment nodig heeft.

Patiënten die in aanmerking komen voor pijnstilling door neurostimulatie hebben chronische rug- en beenpijn. Meestal is die pijn het gevolg van een hernia waarbij de pijnklachten ook na een operatie aanhouden. Bij neurostimulatie wordt gebruik gemaakt van een soort pacemaker die met behulp van elektrodes lichte elektrische pulsen naar bepaalde gebieden van het zenuwstelsel stuurt.

Effect neurostimulatie

Neurostimulatie is een effectieve therapie voor de bestrijding van chronische pijnen. “Doordat de prikkels van de stimulator eerder bij de hersenen komen dan de pijn, wordt deze minder waargenomen”, vertelt pijnspecialist Lars Elzinga van het Bravis ziekenhuis. Patiënten kunnen de sterkte van de elektrische pulsen, binnen bepaalde grenzen, zelf aanpassen.

Toch neemt het effect van neurostimulatie bij sommige patiënten naar verloop van tijd af. Het is nog niet precies duidelijk hoe dat komt, maar gewenning kan daarbij mogelijk een rol spelen. “Dat is een bekend verschijnsel, maar we weten niet goed hoe dat komt, wellicht door gewenning. De neurostimulator geeft geen feedback”, aldus Elzinga.

Het Australische Saluda Medical heeft met het Evoke ECAP-systeem een techniek ontwikkeld waarbij geregistreerd wordt wat er in het ruggenmerg gebeurt. Op basis van die informatie kan vervolgens de hoeveelheid stroompjes aangepast worden. De patiënt krijgt dan nooit te veel elektrische stroompjes toegediend. Mogelijk dat hierdoor het effect van de neurostimulatie langer aanhoud en gewenning minder snel intreedt. “Of dat zo is weten we nog niet. Het systeem is nog maar kort op de markt en sinds 2019 in Europa”, legt Elzinga uit.

Positieve reacties

Het Evoke ECAP-systeem voor neurostimulatie is begin december in het Bravis ziekenhuis geplaatst en in gebruik genomen. De eerste reacties van een patiënt die met de nieuwe vorm van neurostimulatie behandeld wordt zijn zeer positief.

“De patiënte vond het onwerkelijk. Haar pijnscore ging van 6 tot 8 terug naar 1. Ze slaapt goed, kan haar pijnstillers laten staan en haar man moet haar afremmen. Dat is echt fantastisch. Als je jarenlang elke dag met pijn wakker wordt en weer met pijn naar bed gaat, dan is dit wel een heel ander leven. Doordat enkele andere pijncentra ons voor zijn gegaan, weten we voorzichtige resultaten van het systeem. Zij zijn er zeer enthousiast over. Daarom zetten we het ook voor onze patiënten in, want zij hebben er baat bij”, aldus Elzinga.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?