Search
Close this search box.
Search

Nieuwe operatietechniek verkleint kans op incontinentie

Incontinentie is een probleem waar voor prostaatpatiënten voor vrezen als zij een operatie moeten ondergaan. Dankzij een nieuwe operatietechniek waarbij de prostaat verwijderd wordt met behulp van een operatierobot is de kans op incontinentie een stuk kleiner. De innovatie werd geïntroduceerd door uroloog Saskia Stomps van het ZGT. De spil van deze nieuwe techniek is het sparen van een stukje plasbuis tijdens de operatie.

Met de nieuwe operatietechniek is ruim driekwart (82%) van de patiënten bij wie de prostaat operatief verwijderd wordt na zes weken nog ‘droog’. Voorheen was dat bij ruim minder dan de helft (43%) van de patiënten het geval. Het percentage patiënten dat een jaar na de operatie nog last had van incontinentie was 12 procent. Dankzij de nieuwe techniek is dat nu nog slechts bij 2 procent van de prostaatpatiënten het geval.

“Een enorme winst voor onze patiënten. We kunnen dit dankzij de grote precisie van onze operatierobot. Patiënten die geopereerd worden kunnen we vooraf beter geruststellen. De kans dat je er doorheen komt zonder dat je incontinent wordt, is gigantisch groot. Bij iedere patiënt die nu in de ZGT aan prostaatkanker wordt geopereerd passen wij nu deze techniek toe”, vertelt uroloog Saskia Stomps.

Innovatieve operatietechniek

De goede resultaten die met de operatietechniek behaald worden, zijn gebaseerd op gegevens die verzameld zijn van de ca. 500 prostaatpatiënten die met de nieuwe techniek geopereerd zijn. Bij deze nieuwe techniek wordt de plasbuis niet meer boven de prostaat wordt doorgesneden. Met behulp van de operatierobot kan nog een klein stukje met spieren en al uit de prostaat wordt los gepeld.

Saskia Stomps was de eerste uroloog die deze techniek probeerde. “Ik had een voorbeeld gezien bij een ander ziekenhuis in Duitsland. Daar deden ze dat tijdens een ’open operatie’, met gebruik van heel veel touwtjes. Ik dacht, dat moeten wij ook doen. Maar dan eenvoudiger, met de robot en zonder al die touwtjes.’’ Dat bleek enorm goed te werken en veel op te leveren voor onze patiënten. Met name om die laatste reden hoop en verwacht ik dat collega’s nationaal en internationaal de techniek over gaan nemen”, aldus de uroloog.

Overigens worden niet alle patiënten met de operatierobot geopereerd. Er zijn meerdere behandelopties, afhankelijk van de aard van de aandoening en klachten. Prostaatkanker is van alle vormen de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks krijgen ongeveer 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker en overlijden er rond de 3.000 door deze aandoening. Dat zijn zo’n acht mannen per dag.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wearable
Gezondheidsinformatie uit zweet halen met wearable
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
Volg jij ons al?