Search
Close this search box.
Search

Nieuwe service voor aansluiten bij identificatiemiddelen

De nieuwe routeringsvoorziening voor digitale toegang in de zorg, de Toegangsverleningservice (TVS), is in gebruik genomen. Dat meldt het VIPP-programma op zijn website. Via de TVS kan een zorginstelling of leverancier in één keer aansluiten bij meerdere identificatiemiddelen, in plaats van apart op al die middelen aan te moeten sluiten.

De TVS is aangepast om te voldoen aan de specifieke eisen en wensen die voor de zorgsector van toepassing zijn inzake het gebruik van identificatiemiddelen, bijvoorbeeld voor patiënten en cliënten die medische gegevens willen inzien in een portaal. Dit meldt het ministerie van VWS. Hieraan ligt een intensieve samenwerking tussen VWS, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, DICTU en Logius ten grondslag.

Voorziening identificatiemiddelen

Het resultaat is volgens de betrokken partijen een schaalbare en stabiel functionerende routeringsvoorziening, die fungeert als koppeling naar alle erkende inlog- en identificatiemiddelen, waaronder DigiD, private inlogmiddelen, Europese inlogmiddelen en een machtigingsvoorziening.

Het in gebruik nemen van de TVS markeert de start van een volgende fase in het programma ‘Digitale toegang in de zorg’: een brede beschikbaarheid van de TVS binnen de zorgsector. Het programma ondersteunt alle zorgpartijen en hun leveranciers die willen aansluiten op de TVS. In overleg met onder andere VIPP-programma’s en koepelorganisaties is hiervoor een aansluitkalender opgesteld.

Aansluiten op DigiD

De komende periode ligt de focus op het begeleiden van onder andere partijen die afspraken hebben gemaakt over het aansluiten op DigiD (zoals deelnemers aan de diverse VIPP-regelingen), of met een groot volume aan unieke authenticaties op hun online platform (zoals academische ziekenhuizen). Het aansluitteam staat klaar om ook andere zorgaanbieders en hun leveranciers alvast voor te bereiden op het aansluiten op de TVS.

Op 25 november is er een online informatiesessie voor beide doelgroepen, waarin wordt stilgestaan bij de TVS, het aansluitproces en belangrijke aspecten daaruit, zoals certificaten en assessments. Deze sessie is vergelijkbaar met de bijeenkomst over TVS van 2 november. Wie daar al geweest is, hoeft zich niet voor 25 november aan te melden.

Stappenplan

Zowel voor zorgaanbieders als leveranciers is een stappenplan uitgewerkt hoe men kan aansluiten op de Toegangverleningservice, en daarmee ook beschikking krijgt over DigiD. Dit stappenplan is nu beschikbaar in een interactieve pdf en bevat per stap relevante achtergrondinformatie.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?