Nieuwe slimme insulinepomp voor diabetes type 1 patiënten

16 januari 2020
Dianbetes-Insulinespuit
Diagnostiek
Nieuws

Het diabetes centrum van het UMCG heeft een nieuwe slimme insulinepomp voor diabetes type 1 patiënten in gebruik genomen. Daarmee heeft het UMCG een primeur in de Benelux. De Tandem t:slim x2 werkt in combinatie met een sensor die continu de glucosespiegel meet en de resultaten draadloos en veilig naar de insulinepomp stuurt. Die zorgt ervoor dat de patiënt continu de juiste hoeveelheid insuline toegediend krijgt via een canule.

Veel diabetes type 1 patiënten die bij het UMCG in behandeling zijn wachten al bijna een jaar op de komst van deze nieuwe slimme insulinepomp. De afgelopen week zijn de eerste zes exemplaren in gebruik genomen.

"Het intelligente zelfsturende systeem voorkomt sterke dalingen van de bloedglucosespiegel, oftewel hypo’s. Voor de patiënten met diabetes type 1 vergroot dit de kwaliteit van leven enorm. Je hoeft niet continu na te denken of je glucosespiegel wel stabiel is. Patiënten geven aan eindelijk weer rustig te kunnen gaan slapen en alleen op pad te durven," aldus arts Peter van Dijk.

Niet de eerste, wel een betere

De Tandem t:slim x2 is niet de eerste slimme insulinepomp. Het is wel een systeem dat waarbij een aantal nadelen die bij andere systemen nog wel aanwezig zijn, zijn weggewerkt. Zo kan deze pomp gekoppeld worden aan een glucosesensor waarbij het niet meer nodig is om in je vinger te prikken. Andere slimme insulinepompen hebben die optie niet. De glucosesensor hoeft ook minder vaak vervangen te worden. Hij is waterdicht en kan tien dagen blijven zitten.

Daarnaast wordt de Tandem t:slim x2 online voorzien van updates zodat nieuwe functies direct beschikbaar komen. Andere pompen werden tijdens hun gehele gebruiksduur, doorgaans vier jaar, nooit geüpdatet. "Gebruikers hoeven zo niet meer jaren te wachten tot ze recht hebben op een nieuwe pomp met de nieuwste functies," aldus van Dijk.

Beschikbaarheid slimme insulinepomp

Zoals eerder gemeld zijn de eerste zes exemplaren van de nieuwe slimme insulinepomp bij het UMCG al in gebruik genomen. Patiënten met een indicatie voor vergoeding van insulinepomptherapie en continue glucosemeting komen in aanmerking hiervoor. De verwachting is dat de pomp later dit jaar ook bij andere diabetescentra beschikbaar zal komen.

Goede begeleiding en continu inzicht in de suikerspiegel en toediening van de juiste dosis insuline is cruciaal voor diabetes type 1 patiënten. Nieuwe, slimme en digitale, technologieën kunnen daar een bijdrage aan leveren. Zoals bijvoorbeeld de sociale robot die kinderen met diabetes begeleidt. Of het inzetten van machine learning.