Search
Close this search box.
Search

Nieuwe technologie richt zich op gezondheid vrouwen  

Een multidisciplinaire onderzoeksgroep van Universiteit Twente zet in op het ontwikkelen van technologie speciaal voor vrouwen. Vrouwen hebben regelmatig met andere ziekten te maken dan mannen, zoals baarmoederhalskanker. Hiernaast komen specifieke ziektes zoals osteoporose vaker voor bij dames dan bij heren. Met het ontwikkelen van nieuwe datastrategieën en technologie speciaal voor vrouwen, wil de onderzoeksgroep inzetten op preventie, meer zorg op maat realiseren en het welzijn van vrouwen bevorderen.

Een multidisciplinaire onderzoeksgroep van Universiteit Twente onderzoekt fysieke en mentale verschillen tussen mannen en vrouwen in het geval van ziektes. Vrouwen hebben andere ziekten dan mannen maar beschrijven ook regelmatig andere symptomen bij ziekten die zowel bij man als vrouw voorkomen. Centraal bij het onderzoek van Universiteit staat het ontwikkelen van technologie die kan worden gebruikt bij preventie, diagnose en behandeling van ziekten die vooral vrouwen treffen.

Vrouwen hebben andere ziekten en aandoeningen dan mannen. Denk aan baarmoederhalskanker of eierstokkanker. Maar er zijn ook ziekten die bij een vrouw aanzienlijk vaker voorkomen dan bij mannen zoals borstkanker en osteoporose. De multidisciplinaire onderzoeksgroep wil die grote verschillen tussen man en vrouw concretiseren en er grip op krijgen middels technologie. Het gaat om het ontwikkelen van nieuwe datastrategieën, AI  en technologieën die speciaal voor en mét vrouwen worden ontwikkeld.

Welzijn vrouwen verbeteren met technologie

Gestreefd wordt naar preventie en gepersonaliseerde zorg voor vrouwen. Het doel is niet alleen zorg op maat, het gaat ook om het optimaliseren van zelfmanagement, betere preventie en diagnostiek én een verbeterd welzijn voor vrouwen zowel op fysiek, mentaal als sociaal gebied. Het onderzoek raakt aan alle fasen in het vrouwenleven van de eerste menstruatie, zwangerschap tot en met de menopauze en daarna. Het onderzoek kan bijdragen tot groter begrip van de verschillen tussen vrouwen en mannen die tot uiting komen in andere ziektebeelden, andere klachten en ‘het anders omgaan’ met een ziekte.

Vrouwenhart

Niet alleen in Twente is men bezig met het ontwikkelen van technologie specifiek gericht op vrouwen. Op tal van andere plekken gebeurt dit ook.  Onderzoekers van het Catharina Hart- en Vaatcentrum en de Technische Universiteit Eindhoven hebben bijvoorbeeld een nieuwe meetmethode ontwikkeld waarmee de weerstand en bloedstroom van de kleinste haarvaten van het hart kunnen worden geanalyseerd. Met die techniek kan de ziekte die wordt aangeduid als ‘het vrouwenhart’ beter ontdekt worden. Bij een vrouwenhart draait het om microvasculaire dysfunctie, een beeld dat heel specifieke symptomen laat zien. Met bestaande onderzoeken werd lang niet altijd de juiste diagnose gesteld terwijl dit met de nieuwe methode wel lukt.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?