Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuwe toepassing voor slimme Hypo Pleister wint Diabetesprijs

Het Diabetes fonds heeft bekend gemaakt dat het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen het beste idee om het leven van diabetespatiënten makkelijker te maken heeft gewonnen. De onderzoekers van het Radboud hebben een nieuwe toepassing voor de slimme ‘Hypo Pleister’ bedacht, die een verandering van het hartritme door een te lage bloedsuiker signaleert.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Uit alle inzendingen koos de jury acht finalisten, waaruit het publiek vervolgens de favorieten kon bepalen. Het Radboud ziekenhuis ontvangt 50.000 euro om de ‘Hypo Pleister’ verder uit te werken. De slimme pleister houdt gegevens bij van het hartritme van de patiënt. Vervolgens geeft het systeem een waarschuwingssignaal af, wanneer een verandering in de hartslag plaatsvindt. Dit duidt op een daling in de bloedsuiker, wat ook bekend staat als hypoglykemie.

Diabetespatiënten kunnen deze aandoening vaak niet herkennen aan de hand van symptomen als zweten en duizeligheid. Daarom biedt de Hypo-pleister uitkomst. Volgens onderzoekers van het Radboudumc was er tot op heden geen systeem dat diabetespatiënten tijdig waarschuwt over een mogelijke hypoglykemie.

Drie andere ideeën vielen ook in de prijzen. Het VUMC in Amsterdam ontwikkelde een app om mensen met diabetes van tips, informatie en oefeningen te voorzien. Ook zij ontvingen € 50.000 om dit idee verder te ontwikkelen.

Oppas via een app

Het Ziekenhuis Friesland in Sneek bedacht in samenwerking met een ouder van een diabetespatiënt een app om een geschikte oppas te vinden. Het vierde idee dat in prijzen viel kwam van de Stichting Know Better Do Better. Zij maakten een tv-programma ‘Cooking back to our Roots’. Het programma vertelt hoe je als niet-westerling met diabetes gezond kunt eten binnen de eigen cultuur. Zij en het Ziekenhuis Friesland ontvangen ieder € 25.000.

Het Diabetes Fonds geeft elk jaar financiële steun aan grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar diabetes. "Maar we wilden ook kleinschalige ideeën ondersteunen die op korte termijn een verbetering kunnen bieden in de levens van mensen met diabetes", zegt Hanneke Dessing, directeur van het fonds.

Luister hier naar het interview

###interview###

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen