Search
Close this search box.
Search

Een nieuwe update van SNOMED zorgt dat er in de medische wereld nog meer eenheid van taal komt voor dokters,

Nieuwe update SNOMED versterkt eenheid van taal

SNOMED, het terminologiestelsel voor zorgprofessionals wereldwijd, heeft een update gekregen die de zorgsector weer een stap dichterbij de realisatie van de 'Eenheid van Taal' brengt. Deze update omvat niet alleen verbeteringen van bestaande termen maar introduceert ook nieuwe medische begrippen en synoniemen. In de Nederlandse editie (de internationale editie plus de Nederlandse extensie) zijn in totaal 379.548 actieve concepten toegevoegd, waarvan er nu 280.618 zijn vertaald naar het Nederlands.

Het internationale medisch terminologiestelsel SNOMED voor zorgprofessionals wordt voortdurend verbeterd en verder uitgebreid. Vorig jaar stonden er in deze gigantische database al 268.000 medische begrippen omschreven, en dat aantal is inmiddels anno april 2024 gestegen tot bijna 280.000. Door het voortdurend uitbreiden van deze mega woordenschat krijgt de Eenheid van Taal in de zorgsector een boost.

Nederlandse extensie SNOMED

Gebruikers van SNOMED, zoals ziekenhuizen en ICT-leveranciers, krijgen met deze release de beschikking over nog meer medische begrippen en hun synoniemen. Het doel van Eenheid van Taal is de standaardisatie van medische begrippen zodat zorgverleners, patiënten en computers internationaal kunnen uitgaan van dezelfde betekenis. In de Nederlandse extensie zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:

1. 147 nieuwe concepten toegevoegd;

2. 184 nieuwe vertalingen toegevoegd;

3. 89 concepten gedeactiveerd.

Nationale terminologie server

Met deze uitbreiding beschikken zorgverleners volgens Nictiz over nog meer medische begrippen en hun synoniemen. SNOMED biedt hen zo de mogelijkheid bij te blijven met de internationale ontwikkelingen rondom (de creatie van) medische begrippen en de registratie hiervan. In september 2022 is het release-formaat van de SNOMED-release aangepast. Hoewel dit al werd medegedeeld via de releasenotes, was de impact van het in gebruik nemen van patiëntvriendelijke termen via de Nationale TerminologieServer (NTS) op de gebruikers niet duidelijk genoeg omschreven.

Omdat dit vragen opriep, is nu de handleiding van NTS bijgewerkt. Hierin staat de gebruikte werkwijze om patiëntvriendelijke termen op te halen uitgebreid beschreven. Nieuw in deze versie is onder andere de referentieset met GGZ-diagnosen. Dit zijn SNOMED-concepten die afkomstig zijn uit de GGZ Diagnoselijst. Deze is opgesteld door GGZ Nederland en zal dienen als waardenlijst in de zib Probleem.

Nictiz beheert SNOMED

Nictiz beheert SNOMED in Nederland. Daartoe is het SNOMED National Release Center (NRC) opgericht. Hier zijn het licentiebeheer, ondersteuning aan ICT-leveranciers en het uitbrengen van nieuwe releases van SNOMED ondergebracht. Met de Nationale Terminologieserver biedt Nictiz een gebruiksvriendelijke methode om toegang te krijgen tot deze nieuwste SNOMED-editie in het FHIR R4-formaat. Als je vragen hebt over dit onderwerp, kun je sinds kort vragen stellen via de Nictiz Servicedesk. De servicedesk is het nieuwe centrale loket voor alle vragen, bevindingen en verzoeken met betrekking tot bijvoorbeeld terminologie.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?