Nieuwe website gelanceerd over PCT tegen terugval depressie

29 mei 2019
ICTH-depressie-570x360
eHealth
Nieuws

Op de website zijn praktische tips en achtergrondinformatie te vinden over het voorkomen van terugval van depressie. Ook is er een kaart gemaakt waarop patiënten kunnen zien of er in de buurt therapeuten beschikbaar zijn die PCT geven.

Inmiddels zijn er vijf landelijke studies afgerond naar PCT waarin een duidelijk beschermend effect gevonden wordt tegen terugval bij mensen met terugkerende depressies. Bockting publiceerde in 2017 de resultaten van onderzoek naar de effecten van PCT bij depressies.

Uit de resultaten bleek het volgende:

  • PCT (acht sessies) biedt bescherming tegen terugval. Deze bescherming duurt zelfs van twee tot tien jaar.
  • Het doorslikken van antidepressiva beschermt niet beter tegen terugval, dan het afbouwen van antidepressiva in combinatie met PCT.
  • PCT geeft extra bescherming tegen terugval bij mensen die antidepressiva blijven gebruiken na herstel. Mensen die de wens hebben om antidepressiva te stoppen na herstel en PCT krijgen, zijn dus niet slechter af dan mensen die antidepressiva doorslikken na herstel.
  • Het beste resultaat krijg je met een combinatie van PCT en het doorslikken van antidepressiva na herstel.
https://www.youtube.com/watch?v=WCoEvzKtQ8Y
Een depressie komt bij 40 tot 60% van de mensen terug. Het is daarom belangrijk om effectieve en laagdrempelige therapieën te ontwikkelen die voor iedereen beschikbaar zijn.

Bewustzijn creëren

Het doel van voorkomdepressie.nl is om zowel onder patiënten als zorgprofessionals meer bewustzijn te creëren over het belang van terugvalpreventie. Zowel ten aanzien van antidepressivagebruik als psychologische interventies.

De inhoud van de website is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een van de onderzoeksvrijwilligers van de Depressie Vereniging.