Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuwe online community voor kennisdeling depressie

het Expertisecentrum Depressie van Pro Persona, de Depressie Vereniging en de afdelingen Psychiatrie en REshape Center van Radboudumc lanceren ‘Depressie Connect’, online community waar kennis en ervaringen met depressie kunnen worden gedeeld.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Op de nieuwe website komen verschillende thema’s aan bod. Denk aan de impact van depressie op je relatie en sociale leven, de angst voor terugval, herstel, zingeving, dag-invulling en praktische tips. Er is een aparte community voor naasten ontwikkeld. Zorgverleners kunnen niet meekijken op het platform. Er zijn drie community managers op het platform aanwezig die meekijken, en het verloop van discussies monitoren.

Het nieuwe platform is ontworpen door ervaringsdeskundigen, naasten en professionals en talloze interviews en groepssessies gingen vooraf aan de technische realisatie. De online community is het resultaat van onderzoek naar ervaringskennis bij depressie: De Kracht van Depressie.  

Vanaf vandaag is Depressie Connect in eerste versie beschikbaar. De initiatiefnemers gaan de community en de gebruikerservaringen voortdurend evalueren. Om steeds te blijven doorontwikkelen, en aan te blijven sluiten op de behoeften van gebruikers. De community is belegd bij de Depressie Vereniging, en mede mogelijk gemaakt door subsidie van ZonMw.

Terugval voorkomen

De Depressie Vereniging riep vorig jaar nog op tot deelname aan het testen van de SMARD-toepassing (SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression), een opolssing ontwikkeld door De Hersenstichting en het Radboudumc die moet gaan voorkomen dat mensen die depressief zijn geweest een terugval krijgen. De Hersenstichting en het Radboudumc kondigden de komst van SMARD afgelopen januari aan. 

Onlangs lanceerde Claudia Bockting, hoogleraar Klinische Psychologie in de Psychiatrie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA), in samenwerking met de Depressie Vereniging de website www.voorkomdepressie.nl om de positieve effecten van Preventieve cognitieve therapie (PCT) onder de aandacht te brengen bij patiënten en zorgprofessionals.

Op de website zijn praktische tips en achtergrondinformatie te vinden over het voorkomen van terugval van depressie. Ook is er een kaart gemaakt waarop patiënten kunnen zien of er in de buurt therapeuten beschikbaar zijn die PCT geven.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen