Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nij Smellinghe voert NAVA ademhalingstechniek in

Het Friese ziekenhuis Nij Smellinghe (Drachten) werkt sinds april op de intensive care (IC) met een nieuwe beademingstechniek. Deze NAVA-techniek ondersteunt ernstig zieke IC-patiënten, die aan de beademing liggen, nauwkeuriger bij de ademhaling.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie
Patiënten die ondersteuning nodig hebben bij het ademen, krijgen deze ondersteuning normaliter van een beademingsmachine met behulp van een masker of via een buisje in de luchtpijp. Dit is afhankelijk van de ernst en de aard van de ziekte.

Vogelaar: “Bij de bestaande methode stellen we de machine zo in, dat de patiënt volgens vaste instellingen ademhalingsondersteuning krijgt als de machine in het beademingssysteem een ademhalingspoging van de patiënt meet. Doordat de ademhalingspoging pas in het circuit wordt opgemerkt, sluit de ondersteuning soms niet aan bij de behoefte van de patiënt en kan deze bijvoorbeeld te traag optreden, wat onnodige stress kan veroorzaken bij de patiënt. Met de NAVA-beademingstechniek zijn we nu beter in staat om onze patiënten maatwerk te bieden.”

Ondersteuning binnen milliseconden

De NAVA-beademingstechniek (Neurally Adjusted Ventilator Assist, letterlijk vertaald: “via het zenuwstelsel bijgestuurde ademhalingsondersteuning”) laat de ademhalingsondersteuning wél naadloos aansluiten bij de vraag van de patiënt. Bij deze techniek meet de beademingsmachine via een speciale maagsonde (de Edi-sonde) de elektrische zenuwprikkel die het middenrif aanzet tot samentrekken, wat resulteert in een ademhalingspoging van de patiënt. Deze ademhalingspoging wordt dus veel eerder gesignaleerd dan bij de bestaande methode, namelijk al van het middenrif. Daardoor kan de beademingsmachine het lichaam sneller, binnen milliseconden, ondersteunen om van de ademhalingspoging een ademteug te maken en sluit de ademhalingsondersteuning beter aan bij de behoefte van de patiënt.

Willemien de Klein, IC-verpleegkundige en Ventilation Practitioner in het ziekenhuis in Drachten (gespecialiseerd op beademingsgebied) noemt dit onder andere een groot voordeel bij mensen met een ernstige COPD , die een longontsteking hebben. “Zij worden vaak beademd met behulp van een masker, om beademing via een buisje in de luchtpijp te voorkomen. De NAVA techniek is hiervoor uiterst geschikt en daarmee kunnen we deze patiënten door deze tijd heen helpen”. Uit onderzoek is gebleken dat ook de slaapkwaliteit van de patiënten die met NAVA beademd wordt verbeterd.

Maatwerk elke beademingspatiënt

Via de Edi-sonde is het ook mogelijk om meer inzicht te krijgen in ademhalingsproblemen en om de inspanning van middenrif bij het in- en uitademen te meten. Dit zou een hulpmiddel kunnen zijn bij het stellen van de diagnose. De beademingsmachine ‘weet’ dus precies hoeveel ondersteuning het lichaam nodig heeft en zo wordt de mate van ademhalingsondersteuning per patiënt, per situatie en zelfs per ademhalingspoging automatisch aangepast. De ademhalingsondersteuning is dus precies op tijd en precies op maat, zelfs als de toestand van de patiënt verandert.

Naast Nij Smellinghe werkt onder meer het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop op de IC met de NAVA techniek, als derde optie naast naast de invasieve en non-invasieve beademing. Het Radboud UMC werkt al langer met de techniek.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen