Nijmeegs team wint mHealth Hackaton met malaria diagnostiek via smartphone

wo 23 maart 2016 - 13:05
malariamosquitopic
Diagnostiek
Nieuws

Malaria is een grote delen van de wereld een probleem. Elke 45 seconden sterft er wereldwijd een kind ten gevolge van malaria. Een vroege diagnose van de ziekte verhoogt de overlevingskansen enorm. Bovendien voorkomt vroegdiagnostiek onjuist gebruik van malariamiddelen bij vergelijkbare ziektebeelden, waardoor resistentie dreigt.

Malaria komt het meeste voor in delen van de wereld waar slechts beperkte diagnostiek en behandeling voorhanden is. Een samenwerkend team van Orikami en Symax, datawetenschappers en slimme softwarebouwers uit Nijmegen, wil dit probleem oplossen met een slimme diagnosekit via een smarthphone. Want smartphones zijn wereldwijd wel volop voorhanden.

Winnaar mHealth hackaton 2016 Brussel

Het team ontwikkelde de diagnose kit tijdens de eerste Belgische mHealth Hackaton. Tijdens deze wedstrijd kwamen een honderdtal creatieve computerprogrammeurs en dataspecialisten een weekend lang bij elkaar om nieuwe applicaties en oplossingen uit te werken om opkomst van mobiele gezondheidszorg in een stroomversnelling te brengen.

De Orikami & Symax combinatie won de hackaton met hun diagnosekit. Deze kun je als een clip aan elke smartphone bevestigen. De clip maakt het mogelijk om een staaltje bloed ter plekke te onderzoeken via de camera van een smartphone. Dankzij deze clip wordt de smartphone als het ware een microscoop.