Nijmeegse Startup haalt miljoen euro op voor brein-computer interface

30 mei 2018
MindAffect_edited
Innovatie
Nieuws

MindAffect, een Nijmeegse startup die een 'brain computer interface' heeft ontwikkeld waarmee onder meer ALS-patiënten weer kunnen communiceren, heeft één miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald. De startup opende onlangs ook de deuren van zijn nieuwe vestiging op de Novio Tech Campus. Het Radboudumc gaat de BCI-technologie in samenwerking met Mindaffect onderzoeken bij ALS-patiënten.

MindAffect is ontstaan vanuit onderzoek aan het Donders Instituut en opgericht in september 2017, mede door healthtech venture builder NLC. Het heeft nu één miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald bij een groep Nederlandse investeerders. Een daarvan is Oost NL, dat in de Nijmeegse startup investeert vanuit het Topfonds Gelderland. Pieter Rhemrev, business unit manager Capital bij Oost NL, stelt dat de organisatie graag investeert in innovaties die de kwaliteit van leven dusdanig verbeteren.

Betrouwbaar aflezen hersenactiviteit

BCI is een techniek waarmee met hersenactiviteit een computer, tablet of robot kan aangestuurd kan worden. Met de technologie van MindAffect moet hersenactiviteit snel en betrouwbaar worden afgelezen. In 2017 werd de techniek al een keer gedemonstreerd tijdens het Lowland muziekfestival. Bezoekers van het festival konden zonder hun handen te gebruiken stukken tekst typen met hun brein. Eén van de initiatiefnemers achter MindAffect is Peter Desain, hoogleraar Cognitiewetenschappen aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt al 20 jaar zogenoemde brein-computer-koppelingen: "Onze uitvinding stelt ons in staat om in hersenactiviteit vast te stellen waar mensen naar kijken. Daarmee kunnen wij een computer aansturen. Dit betekent dat patiënten die als gevolg van bijvoorbeeld ALS of een herseninfarct niet meer in staat zijn om te bewegen en te praten, door gebruikmaking van de technologie weer kunnen communiceren met hun dierbaren."

BCI getest bij ALS-patiënten

Jan Groothuis, revalidatiearts, en Janneke Weikamp, logopedist in het Radboudumc, gaan de techniek van MindAffect binnenkort testen bij ALS-patiënten. “Dat doen we poliklinisch,” vertelt Groothuis, “waarbij we mogelijk ook naar onderzoek in een thuissituatie kunnen kijken. Als de techniek in zo’n praktische setting blijkt te werken, zou dat geweldig nieuws zijn voor alle patiënten met communicatieproblemen door een neurologische ‘locked-in’ beeld zoals bij ALS, herseninfarct of hoge dwarslaesie.” Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.