Search
Close this search box.
Search

Nijmeegse Startup haalt miljoen euro op voor brein-computer interface

MindAffect, een Nijmeegse startup die een 'brain computer interface' heeft ontwikkeld waarmee onder meer ALS-patiënten weer kunnen communiceren, heeft één miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald. De startup opende onlangs ook de deuren van zijn nieuwe vestiging op de Novio Tech Campus. Het Radboudumc gaat de BCI-technologie in samenwerking met Mindaffect onderzoeken bij ALS-patiënten.

MindAffect is ontstaan vanuit onderzoek aan het Donders Instituut en opgericht in september 2017, mede door healthtech venture builder NLC. Het heeft nu één miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald bij een groep Nederlandse investeerders. Een daarvan is Oost NL, dat in de Nijmeegse startup investeert vanuit het Topfonds Gelderland. Pieter Rhemrev, business unit manager Capital bij Oost NL, stelt dat de organisatie graag investeert in innovaties die de kwaliteit van leven dusdanig verbeteren.

Betrouwbaar aflezen hersenactiviteit

BCI is een techniek waarmee met hersenactiviteit een computer, tablet of robot kan aangestuurd kan worden. Met de technologie van MindAffect moet hersenactiviteit snel en betrouwbaar worden afgelezen. In 2017 werd de techniek al een keer gedemonstreerd tijdens het Lowland muziekfestival. Bezoekers van het festival konden zonder hun handen te gebruiken stukken tekst typen met hun brein.

Eén van de initiatiefnemers achter MindAffect is Peter Desain, hoogleraar Cognitiewetenschappen aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt al 20 jaar zogenoemde brein-computer-koppelingen: “Onze uitvinding stelt ons in staat om in hersenactiviteit vast te stellen waar mensen naar kijken. Daarmee kunnen wij een computer aansturen. Dit betekent dat patiënten die als gevolg van bijvoorbeeld ALS of een herseninfarct niet meer in staat zijn om te bewegen en te praten, door gebruikmaking van de technologie weer kunnen communiceren met hun dierbaren.”

BCI getest bij ALS-patiënten

Jan Groothuis, revalidatiearts, en Janneke Weikamp, logopedist in het Radboudumc, gaan de techniek van MindAffect binnenkort testen bij ALS-patiënten. “Dat doen we poliklinisch,” vertelt Groothuis, “waarbij we mogelijk ook naar onderzoek in een thuissituatie kunnen kijken. Als de techniek in zo’n praktische setting blijkt te werken, zou dat geweldig nieuws zijn voor alle patiënten met communicatieproblemen door een neurologische ‘locked-in’ beeld zoals bij ALS, herseninfarct of hoge dwarslaesie.”

Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?