Search
Close this search box.
Search

Nivel ziet potentie machine learning voor nieuwe inzichten

Het toepassen van machine learning-algoritmen op zorgdata van Nivel Zorgregistraties eerste lijn leidt tot nieuwe inzichten, inzichten die met standaardtechnieken niet aan het licht kwamen. Dit is gebleken uit de resultaten van drie big data-pilots rondom het kennisinstituut heeft uitgevoerd samen met met datascientists van verschillende universiteiten.

Nivel heeft samen met de Universiteiten van Leiden en Maastricht en met Amsterdam UMC locatie AMC sinds 2017 in drie pilots gewerkt aan het halen van inzichten uit grote datasets via machine learning. Het gaat om gegevens van in totaal 1,7 miljoen patiënten, afkomstig uit de Zorgregistraties eerste lijn. Deze database omvat een grote set aan zogeheten longitudinale informatie over huisartsenconsulten en medicijnvoorschriften.

Verkennen fenomeen machine learning

Juist deze ‘big data’ zouden zich uitstekend lenen voor ‘machine learning’, een variant van kunstmatige intelligentie-technologie (AI) die op basis van zeer grote datasets leert om bepaalde inzichten te verkrijgen, zoals het herkennen van patronen die op een bepaalde aandoening wijzen. Om dit fenomeen te verkennen, is het Nivel een samenwerking aangegaan met de universiteiten Leiden en Maastricht en met het AMC.

  • In de eerste pilot werd machine learning gebruikt om op basis van eerdere huisartsenconsulten een latere registratie van een suïcide(poging) te voorspellen. Op basis van zorggebruik kon in twee op de drie gevallen correct voorspeld worden wie een suïcide(poging) deed.
  • In de tweede pilot werd gekeken of het mogelijk was het verloop van de griepepidemie te voorspellen op basis van zoekgedrag op Google. Deze cijfers werden vergeleken met het aantal geregistreerde huisartsconsulten voor de griep. Schattingen via Google en Wikipedia kwamen sterk overeen met schattingen op basis van het aantal huisartsbezoeken voor de griep.
  • In de laatste pilot werd onderzocht welke patiënten met een neusinfectie nu echt baat hebben bij antibiotica, op basis van geregistreerde consulten en recepten bij de huisarts. Ook werd bekeken welk type antibiotica voor wie het meest effectief zou zijn. Gemiddeld genomen bleek antibiotica effectief voor neusinfectie. Van de vier vaakst voorgeschreven antibiotica bij een neusinfectie bleek er één daadwerkelijk effectief te zijn.

Duidelijke potentie

Uit de pilots bleek de potentie van de toepassing van machine learning-technieken op de zorgdatabase van Nivel Zorgregistraties eerste lijn: de toegevoegde waarde van deze nieuwe technieken werd in alle drie de pilots aangetoond. het is nog niet bekend wat het Nivel met de resultaten van de pilots gaat doen.

Bekijk de gehele infographic.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?