Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nog meer gezondheidsfuncties voor nieuwe iOS-devices

Bij de recent getoonde preview van het nieuwe WatchOS4 van Apple was er veel nadruk op gezondheid- en bewegengerelateerde functionaliteiten. Er zitten echter ook veel nieuwe dergelijke functies in iOS 11 en een deel daarvan werkt weer samen met de Apple Watch. Hieronder hebben we de 9 gezondheidsfuncties op een rijtje gezet.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

1 Data wel/niet synchroniseren

Tot nu toe moesten gebruikers een versleutelde backup in iTunes maken om gezondheidsgegevens en workout-data te backuppen of over te zetten naar een nieuw device. In iOS 11 zit in Instellingen > Apple ID > iCloud de mogelijkheid om de synchronisatie in te schakelen. Dan wordt Gezondheids-data automatisch gesynchroniseerd met alle apparaten die op hetzelfde Apple ID zijn aangemeld. Is deze functie niet ingeschakeld, dan wordt de data niet op iCloud bewaard, maar alleen lokaal op de iPhone.

2 Workouts

Apple heeft de sport handfietsen (ligfiets) toegevoegd  in de Workout-app, samen met Tai Chi en gemengde cardio. Dat laatste is handig bij wisselende oefeningen op de loopband, elliptische trainer en andere apparaten. Ontwikkelaars kunnen deze activiteiten voortaan wegschrijven naar HealthKit. Ze worden ook toegevoegd  in watchOS 4 na het uitvoeren van een ‘Andere activiteit’.

3 Tailleomtrek en VO2 Max

Bij bepalen van gezondheid en overgewicht is tailleomtrek een betere meting dan gewicht of BMI. In iOS 11 is dit terug te vinden als ‘Omtrek middel’. Wie fitheit wil meten, kan het beste naar de VO2 Max kijken. Sommige sporthorloges claimen je VO2 Max vrij nauwkeurig te kunnen meten, al kun je de meting beter door een sportmedisch lab laten doen! Met de Apple Watch zijn beide waarden niet te meten, dus moet het handmatig in de Gezondheid-app van iOS 11 ingevoerd worden.

4 Pauzeren workouts

In de Workout-app kunnen workouts makkelijk gepauzeerd worden door de twee zijknoppen in te drukken, zoals bij screenshot. Dit najaar wordt het ook mogelijk in apps van derden. Hiervoor is de nieuwe Workout Pause/Resume API gemaakt.

5 Waterslot activeren

Ook nieuw voor apps van derden: de mogelijkheid om het waterslot automatisch te activeren in watchOS 4. Daardoor wordt tijdelijk het scherm geblokkeerd, zodat een gebruiker niet per ongeluk iets op het scherm aanraakt. Het scherm wordt pas weer actief wanneer iemand aan de digitale kroon draait om de functie uit te schakelen.

6 Koppelen met fitnessapparatuur

Een van de beste nieuwe functies voor gymrats en fitgirls is volgens iCulture dat zij straks de Apple Watch kunnen koppelen met de fitnessapparaten in de sportschool. Hiervoor introduceert Apple GymKit en partijen zoals Life Fitness, TechnoGym, Matrix, Star Trac en StairMaster doen eraan mee. Het is onder meer mogelijk om draadloos fitnessdata uit te wisselen tussen cardiomachines, bijvoorbeeld een loopband. De loopband geeft nauwkeurige informatie over de afgelegde afstand door, terwijl de Apple Watch omgekeerd data doorgeeft over de verbrande calorieën. Zo helpen ze elkaar aan ontbrekende informatie. Het koppelen werkt door het aantikken met NFC.

7 Workout-routes

Voorheen alleen aanwezig in de Activiteit-app van Apple zelf, in iOS 11 komt het ook beschikbaar in apps van derden. Ontwikkelaars kunnen Apple’s routes van de Apple Watch uitlezen, zodat de gebruiker een kaartje te zien krijgt van de afgelegde route. Hiervoor moet wel eerst toestemming gegeven worden. Het werkt voor hardlopen, zwemmen, fietsen en andere activiteiten.

8 Verbeteringen voor zwemmen

Ook voor zwemmen worden verbeteringen doorgevoerd. De Apple Watch herkent automatisch of iemand aan het zwemmen is en maakt onderscheid tussen segmenten en een complete zwemsessie, ongeacht of er is gepauzeerd.

9 Diabetes

In watchOS 4 komt ondersteuning voor CoreBluetooth, waardoor verbinding gemaakt kan worden met accessoires voor het meten van glucose en het toedienen van insuline. Apple heeft blijkbaar niet een eigen accessoire voor diabetes ontwikkeld. Wel lieten ze tijdens de WWDC zien hoe je met een Dexcom-apparaatje en de Apple Watch beter je glucosespiegel in de gaten kunt houden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen