Nokia maakt nieuwe plannen zorgsector bekend, mogelijk banen weg

19 februari 2018
Noki-building
eHealth
Nieuws

Nokia Technologies heeft een strategische review van zijn healthcare-activiteiten bekend gemaakt en mogelijk zullen er banen verdwijnen. De nieuwe plannen komen zo’n twee jaar nadat het Finse bedrijf het Franse healthtechbedrijf Withings overnam voor 191 miljoen euro en daarmee de basis legde voor een healthcare-divisie.

Nokia Technologies laat in een verklaring weten dat de strategische review en de voornemens de kosten bij het bedrijf te gaan reduceren niet met elkaar samenhangen. Nokia is al sinds 2016 bezig met het schrappen van banen als gevolg van het samengaan met branchegenoot Alcatel-Lucent in 2016. Dit jaar hoopt Nokia Technologies 1,3 miljard dollar te kunnen besparen en als onderdeel van het besparingsprogramma zullen naar verwachting 425 banen in Finland verdwijnen. Het is nog onduidelijk wat precies zal gebeuren met de healthcare-divisie van Nokia, dat onder meer slimme horloges, slimme weegschalen en andere digitale healthcare devices levert. Nokia zelf stelt tevreden te zijn met de ontvangst van zijn slimme healthcare-producten en het bedrijf zegt nog geen keuze te hebben gemaakt over het wel of niet voortbestaan van de divisie. De healthcare-dvisie stond onder leiding van Withings' CEO Cedric Hutchings, maar na de review neemt Rob Le Bras-Brown het stokje over en zal Gregory Lee, president Nokia Technologies, de dagelijkse gang van zaken overzien. Hutchings krijgt binnen de unit een adviserende rol.

Mogelijk geen nieuwe producten meer

Het is ook nog onzeker of Nokia’s digitale healtcare-divisie nog met nieuwe producten zal komen. Tijdens de CES liet Le Bras-Brown weten dat dit niet het geval zal zijn, maar dat de focus zal worden gelegd op bestaande producten. Vorig jaar zomer werden de producten van Withings al omgedoopt tot Nokia Health Mate. Nokia Technologies realiseerde in de laatste drie maanden van vorig jaar een omzet van 554 mljoen euro. Daarvan kwam 15 miljoen euro omzet op conto van Nokia’s digitale media- en health-activiteiten. Over geheel 2017 leverden de laatstgenoemde activiteiten een omzet op van 52 miljoen euro op een totaalomzet van zo’n 1,6 miljard euro.