Nokia rondt verkoop Digital Health-activiteiten af, topman vertrekt

4 juni 2018
Nokia
Apps
Nieuws

Nokia heeft de verkoop afgerond van zijn digitale gezondheidsactiviteiten. Eerder in mei mei kondigde het Finse concern al aan dat het zijn Digital Health-divisie, onderdeel van Nokia Technologies zou afstoten. Begin dit jaar werd al duidelijk dat Nokia de focus op zijn digitale gezondheidsactiviteiten ging heroverwegen.

De koper van de digital health activiteiten is Eric Carreel, mede-oprichter en voormalig bestuursvoorzitter van het Franse Withings. De overname van Withings in 2016 voor 170 miljoen euro stond destijds juist aan de basis van Nokia's digitale gezondheidsactiviteiten. Er is geen overnamebedrag bekend gemaakt, maar het is zeer waarschijnlijk dat Nokia fors verlies leidt op de verkoop.

Vertrek president Nokia Technologies

De president van Nokia Technologies, Gregory Lee, heeft meteen na het afronden van de verkoop zijn aftreden bekend gemaakt. Volgens Nokia stond Lee aan de basis van de strategische heroverweging die nu leidt tot de verkoop van Digital Health. Ook verlegde Lee de focus naar de licentie-activiteiten van Nokia. Het concern heeft geen verdere mededelingen gedaan over de verkoop of de reden van het vertrek van Lee.

Geen grip op digital health markt gekregen

Nokia heeft met overnames zoals van Withings fors geïnvesteerd in een positie op de potentieel zeer lucratieve markt voor (consumentgerichte) digitale gezondheidstechnologie. Het concern wist echter uiteindelijk te weinig grip te krijgen op deze markt. Al in 2017 zette Nokia activiteiten stop op het het gebied van digitale gezondheid, al betrof het daar zakelijke diensten zoals het inzetten van Nokia's OZO Live 360 graden camera om operaties live te streamen. De consumentenactiviteiten werden omgedoopt van Withings naar Nokia en er kwam een digitaal platform omde hardware te ondersteunen met persoonsgebonden inzichten en adviezen. Het mocht niet baten. Nokia schreef in de tweede helft van 2017 ruim 140 miljoen euro af op de goodwill van de health-activiteiten. In het eerste kwartaal van 2018 leverde de divisie circa 16 miljoen euro omzet op. Te weinig om er mee door te gaan.

Opnieuw lanceren Withings-merk

Withings werd opgericht in 2008 en won snel aan populariteit dankzij zijn connected health devices waaronder slimme weegschalen en activity trackers. Mede-oprichter Carreel stelt in reactie op de overname dat hij voornemens iss het Withings-merk nog voor het eind van dit jaar opnieuw te zullen gaan lanceren. Ook zal Withings huidige Nokia Health-producten blijven verkopen, maar ook beloofde het bedrijf innovatie onder eigen merk. Na de overname komt het hoofdkantoor van Withings in Parijs en zijn er vestigingen in de VS en in Azië. In thuisland Frankrijk bestaat het team uit zo’n 200 man waaronder engineers, developers en technici. De voorbije weken suggereerden geruchten dat de Franse overheid er bij Nokia op hebben aangedrongen zijn healthcare-divisie ter verkopen aan een Frans bedrijf. De Franse overheid koestert zelf namelijk grote ambities op het gebied van AI en healthcare en zou met Withings kennis naar eigen bodem willen halen.