Search
Close this search box.
Search

Novartis stelt het testen van Google’s smart lens op mensen uit

Het doel van Novartis was om in 2016 zijn autofocus contactlenzen te testen op mensen, maar dat hebben ze uitgesteld. Wel geven ze aan dat de ontwikkeling van het product dat ze in samenwerking met Google maken “gestaag vordert”.

“Het is nog te vroeg om aan te geven wanneer we precies met het testen op mensen gaan beginnen. Het is een technisch moeilijk proces en beide partijen leren terwijl we verdergaan. We zullen updates geven op de juiste momenten,” zo zegt een zegsvrouw van de in Basel gevestigde medicijnenfabrikant in een email.

Vorig jaar zei Chief Executive Joe Jimenez van Novartis dat de afdeling oogzorg van zijn bedrijf Alcon nog op schema was om de testen te starten in 2016. Twee jaar eerder zei hij nog dat hij hoopte dat de lenzen binnen vijf jaar op de markt zouden verschijnen.

In 2014 begon de samenwerking tussen Novartis en Google om twee soorten contactlenzen te ontwikkelen: een autofocus lens voor mensen met verziendheid en één om de bloedsuikerspiegel te meten bij diabetes patiënten. De lenzen zijn in ontwikkeling bij de afdeling biowetenschappen van Alphabet Inc.’s Verily.

Onduidelijk

Door het meten van de bloedsuikerspiegel via de ogen te laten verlopen hoeven diabetici zich niet meer in de vingers te prikken en een autofocus lens helpt mensen met verziendheid beter te focussen wanneer hun ogen achteruit gaan met de leeftijd. Het is nog onzeker wanneer de tests met de diabetes lens begint.

De verkoopcijfers van Alcon gingen omlaag en het leiderschapsteam werd vervangen nadat de samenwerking met Google startte. Het hoofd van de nieuwe divisie Mike Ball kreeg de taak het dalen te stoppen met het oog op een eventuele verkoop van de afdeling. Maar Novartis geeft aan dat het aantal investeringen in innovatieve projecten als deze lenzenontwikkeling met Google geen problemen ondervindt.

“Het bevorderen van innovaties als de smart lens technologie, is een essentieel onderdeel van Alcons groeistrategie. De smart lens technologie heeft het potentieel om oogzorg te veranderen en onze groei te versterken… op het gebied van contactlenzen en intraoculaire lenzen,” aldus de zegsvrouw van Novartis.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?