Novartis stelt het testen van Google’s smart lens op mensen uit

22 november 2016
Nieuws
“Het is nog te vroeg om aan te geven wanneer we precies met het testen op mensen gaan beginnen. Het is een technisch moeilijk proces en beide partijen leren terwijl we verdergaan. We zullen updates geven op de juiste momenten,” zo zegt een zegsvrouw van de in Basel gevestigde medicijnenfabrikant in een email.

Vorig jaar zei Chief Executive Joe Jimenez van Novartis dat de afdeling oogzorg van zijn bedrijf Alcon nog op schema was om de testen te starten in 2016. Twee jaar eerder zei hij nog dat hij hoopte dat de lenzen binnen vijf jaar op de markt zouden verschijnen.

In 2014 begon de samenwerking tussen Novartis en Google om twee soorten contactlenzen te ontwikkelen: een autofocus lens voor mensen met verziendheid en één om de bloedsuikerspiegel te meten bij diabetes patiënten. De lenzen zijn in ontwikkeling bij de afdeling biowetenschappen van Alphabet Inc.’s Verily.

Onduidelijk

Door het meten van de bloedsuikerspiegel via de ogen te laten verlopen hoeven diabetici zich niet meer in de vingers te prikken en een autofocus lens helpt mensen met verziendheid beter te focussen wanneer hun ogen achteruit gaan met de leeftijd. Het is nog onzeker wanneer de tests met de diabetes lens begint.

De verkoopcijfers van Alcon gingen omlaag en het leiderschapsteam werd vervangen nadat de samenwerking met Google startte. Het hoofd van de nieuwe divisie Mike Ball kreeg de taak het dalen te stoppen met het oog op een eventuele verkoop van de afdeling. Maar Novartis geeft aan dat het aantal investeringen in innovatieve projecten als deze lenzenontwikkeling met Google geen problemen ondervindt.

“Het bevorderen van innovaties als de smart lens technologie, is een essentieel onderdeel van Alcons groeistrategie. De smart lens technologie heeft het potentieel om oogzorg te veranderen en onze groei te versterken… op het gebied van contactlenzen en intraoculaire lenzen,” aldus de zegsvrouw van Novartis.