Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

NVDA ziet verbeterslag in dossieroverdracht HIS

De aandacht van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) voor problemen met de overdracht van belangrijke medische informatie uit patientendossiers in Huisartsen Informatie Systemen (HIS) begint zijn vruchten af te werpen. Dat blijkt volgens de beroepsvereniging uit een demonstratie van een nieuwe vorm van dossieroverdracht door twee HIS-leveranciers.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De NVDA heeft – na aangeven van NVDA-lid Miranda Nagel – meerdere malen aandacht gevraagd voor genoemde problemen, bij onder andere de LHV (Landelijke Huisartsen vereniging) en HIS- gebruikersverenigingen. Bijna driekwart van de 777 respondenten van een NVDA-ledenenquête geeft aan dat er bij de koppeling voor dossieroverdracht veel handmatige handelingen, extra controles en correcties nodig zijn.

Voorzitter Kees Gillis schetst dat het vaak niet mogelijk is om het ZIP-bestand koppelen, waardoor informatie zoals specialistenbrieven, labwaarden en medicatie niet onder de juiste episode in het HIS terecht komen. “Samen met Nagel heeft de NVDA verzocht om aan een sluitende oplossing te werken. Als de voorgeschiedenis van de patiënt moeilijk vindbaar is, vergroot dat het risico op het maken van fouten.”

Nieuwe vorm van dossieroverdracht

Op de recent gehouden NedHIS demodag hebben Promedico-ASP en OmniHIS samen een nieuwe vorm van dossieroverdracht gedemonstreerd. Zij gebruiken daarvoor het door hen ontwikkelde POC dossieroverdracht. Hoewel nog volop in ontwikkeling is, zijn er volgens beide aanbieders al grote stappen gezet.

Tijdens de demo toonden de twee HIS-leveranciers eerst een leeg patiëntdossier in OmniHIS. Vervolgens vroegen zij door OmniHIS, via het LSP, het gevulde dossier van dezelfde patiënt in Promedico-ASP op. Binnen enkele minuten was het dossier naar OmniHIS geïmporteerd. En omgekeerd importeerden ze een dossier uit OmniHIS naar Promedico-ASP.

Overdracht via LSP

De NVDA is verheugd dat de partijen werken aan een oplossing, aangezien de huidige manier van dossieroverdracht via MEDOVD huisartsenpraktijken onnodig veel tijd kost en genoemde problemen oplevert. Het is de bedoeling dat de geschetste dossieroverdracht gaat verlopen via het LSP (Landelijk Schakelpunt) en bouwstenen.

De NVDA verwacht dat de oplossing huisartsenpraktijken een hoop tijd gaat besparen, doordat moeiteloos dossiers kunnen worden opgevraagd, overgedragen en geïmporteerd. In samenwerking met verschillende andere partijen stelt Promedico de komende tijd verder te werken aan de ontwikkeling.

Miranda Nagel: “Dat we met deze methode tijd besparen is mooi meegenomen. Het is zeker een stap in de goede richting, maar we zijn er pas als andere leveranciers ook tot coöperatie en aanpassing bereid zijn en we de dossiers in alle HISSEN foutloos kunnen importeren. Als het maar geen 2 jaar gaat duren, want dat is patiëntenzorg onwaardig.”

HIS-leverancier bezig met verbeterslag

Afgelopen september kwam de LHV met onderzoek waaruit bleek dat alle leveranciers van huisartsinformatiesystemen (HIS) de afgelopen twee jaar een verbeterslag gemaakt. Er zijn negen HIS’sen meegenomen in de studie. Vooral op het gebied van e-health zijn er duidelijke verbeteringen.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen