NVZ: deadline deel VIPP-doelstellingen uitgesteld

De deadline voor VIPP-doelstelling B1, het toegankelijk maken van informatie over medicatie binnen ziekenhuizen, is uitgesteld tot 1 december. Dit betekent dat het aantal instellingen dat vóór de deadline de audits heeft gehaald, nog zal groeien. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in reactie op berichtgeving dat de deadline mogelijk niet gehaald wordt.

Van de 80 ziekenhuizen en ziekenhuisgroepen in Nederland doen er 66 mee aan het in 2017 gelanceerde Versnellingsprogramma voor Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP). Er zijn inmiddels vergelijkbare programma’s voor zorginstellingen voor ouderen en gehandicapten en voor de ggz. Via de NVZ doen verder 35 categorale instellingen mee aan het zogeheten VIPP2-programma. VIPP2 heeft de eerste deadline op 1 oktober dit jaar.

Mogelijk missen deadline

Eerder deze week bracht Skipr naar buiten dat de kans groot is dat niet alle ziekenhuizen die deelnemen aan het VIPP-programma de deadline van 1 juli halen voor de eerste fase van het digitaliseringsprogramma. Wat mogelijk kan resulteren in het terugbetalen van reeds ontvangen subsidies.

Het VIPP-programma is bedoeld om te voldoen aan wetgeving die stelt dat uiterlijk in 2020 alle Nederlanders digitaal toegang moeten hebben tot hun medische gegevens. Ziekenhuizen doen dit nu via hun patiëntenportalen. Maar instellingen willen ook via een link naar een persoonlijke gezondheidsomgeving medische gegevens toegankelijk maken, zodra dit mogelijk is. Zij kijken uit naar de eerste, door MedMij goedgekeurde PGO’s. Volgens Nictiz waren er vorig jaar 28 ziekenhuizen (met een eigen website) met een patiëntenportaal waar in meer of mindere mate gegevens op beschikbaar zijn of die mogelijkheden bieden zoals het maken van afspraken.

Volgens ABN Amro is deze digitalisering ook nodig om patiënten meer regie te geven over de eigen gezondheid en om zorgkosten voor ziekenhuizen te drukken. Dat schreef de healthcare-afdeling onlangs in het rapport Eerste hulp bij zelfredzaamheid. Er kan op jaarbasis 2 miljard aan kosten mee bespaard worden in de zorgsector.

Stand van zaken bij VIPP

Van de instellingen die meedoen aan het VIPP-programma voor ziekenhuizen (VIPP1) hebben op dit moment 18 instellingen aan het VIPP-team bevestigd de audit voor de doelstelling A1 positief te hebben afgerond.  Zij kunnen een digitaal afschrift van een patiëntendossier verstrekken als de patiënt hier om vraagt. Dat stelt de NVZ. Voor doelstelling B1 ook 15 instellingen. Een aantal instellingen moet de audit nog doen.

Voor de doelstelling A1 hebben zich 45 ziekenhuizen aangemeld, van de 66 die meedoen aan VIPP. De instellingen die niet meedoen aan A1, hebben deze doelstelling al behaald voor de start van het versnellingsprogramma. Deze instellingen doen mee aan de modules A2 en A3, in de tweede fase van VIPP.

Deadline B1 uitgesteld

De deadline voor de modules A1 is nog steeds 1 juli, wat betekent dat de audit aangevraagd moet zijn en afgenomen zal worden over data van voor 1 juli 2018. Voor B1 is de deadline uitgesteld naar 1 december 2018. Dit houdt in dat het aantal instellingen dat de audits heeft gehaald nog zal groeien.
In totaal doen 66 instellingen mee aan deze VIPP-regeling voor ziekenhuizen, waarvan 45 instellingen zich hebben aangemeld voor A1 en 62 voor B1.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?