NVZ komt met vergelijkingswebsite kwaliteit ziekenhuizen

ma 8 oktober 2018 - 08:12
Kwaliteit-vergelijking
Zorgtransitie
Nieuws

De Nederlandse ziekenhuizen hebben op 4 oktober de nieuwe website Ziekenhuischeck.nl gelanceerd. Dat laat koepelorganisatie NVZ weten. Met dit gezamenlijke initiatief willen alle bij NVZ aangesloten ziekenhuizen in Nederland inzicht in hun kwaliteitsgegevens geven. Zo moeten patiënten waardevolle keuze-informatie krijgen voor een groot aantal behandelingen.

In totaal 82 ziekenhuizen kunnen per behandeling met elkaar worden vergeleken op kwaliteit. Verder geeft de website informatie over de samenwerking tussen ziekenhuizen. NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy zegt hierover: "Met Ziekenhuischeck zetten ziekenhuizen een volgende stap in het beschikbaar maken van keuze-informatie. Door kwaliteitsinformatie van ziekenhuizen op één site te kunnen bekijken en vergelijken, weten patiënten nog beter waar ze aan toe zijn."

Ziekenhuischeck biedt eenvoudige vergelijking

De zorg in Nederlandse ziekenhuizen is goed, maar niet alle ziekenhuizen zijn gelijk, zo is het uitgangspunt van de vergelijkingssite. Op Ziekenhuischeck moet een patiënt eenvoudig ziekenhuizen naast elkaar kunnen zetten om een beeld te krijgen van de geleverde zorg. Ieder ziekenhuis kan een toelichting geven op Ziekenhuischeck, om patiënten inzicht te geven in de achtergrond van de cijfers. Bijvoorbeeld over waarom is een uitkomst hoger of juist lager is dan bij andere ziekenhuizen. Veelvoorkomende behandelingen, zoals een staaroperatie, worden in de meeste ziekenhuizen uitgevoerd. Voor andere operaties verwijst het eigen ziekenhuis soms door naar een ziekenhuis dat hierin is gespecialiseerd. Ziekenhuizen maken ook deze informatie inzichtelijk: voor welke operaties en behandelingen kan de patiënt terecht, en voor welke operaties en behandelingen bestaat een samenwerkingsverband. De cijfers op Ziekenhuischeck zijn afkomstig van kwaliteitsindicatoren die ziekenhuizen jaarlijks wettelijk verplicht moeten aanleveren aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (GJ) en Zorginstituut Nederland. Deze cijfers worden ook door artsen en ziekenhuizen zelf gebruikt om de kwaliteit van zorg te verbeteren. De algemene tevredenheidscijfers zijn afkomstig uit landelijk onderzoek.

Meer vergelijkingswebsites kwaliteit zorg

Er bestaan meer vergelijkingswebsites voor zorg. Zo kwam de patiëntenfederatie al in 2009 met de sindsdien diverse malen gereviseerde website ZorgkaartNederland. Mees recent werd het waarderingssysteem - gebaseerd op reviews van patiënten - afgelopen augustus nog herzien.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!