NVZ komt met vergelijkingswebsite kwaliteit ziekenhuizen

De Nederlandse ziekenhuizen hebben op 4 oktober de nieuwe website Ziekenhuischeck.nl gelanceerd. Dat laat koepelorganisatie NVZ weten. Met dit gezamenlijke initiatief willen alle bij NVZ aangesloten ziekenhuizen in Nederland inzicht in hun kwaliteitsgegevens geven. Zo moeten patiënten waardevolle keuze-informatie krijgen voor een groot aantal behandelingen.

In totaal 82 ziekenhuizen kunnen per behandeling met elkaar worden vergeleken op kwaliteit. Verder geeft de website informatie over de samenwerking tussen ziekenhuizen. NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy zegt hierover: “Met Ziekenhuischeck zetten ziekenhuizen een volgende stap in het beschikbaar maken van keuze-informatie. Door kwaliteitsinformatie van ziekenhuizen op één site te kunnen bekijken en vergelijken, weten patiënten nog beter waar ze aan toe zijn.”

Ziekenhuischeck biedt eenvoudige vergelijking

De zorg in Nederlandse ziekenhuizen is goed, maar niet alle ziekenhuizen zijn gelijk, zo is het uitgangspunt van de vergelijkingssite. Op Ziekenhuischeck moet een patiënt eenvoudig ziekenhuizen naast elkaar kunnen zetten om een beeld te krijgen van de geleverde zorg. Ieder ziekenhuis kan een toelichting geven op Ziekenhuischeck, om patiënten inzicht te geven in de achtergrond van de cijfers. Bijvoorbeeld over waarom is een uitkomst hoger of juist lager is dan bij andere ziekenhuizen.

Veelvoorkomende behandelingen, zoals een staaroperatie, worden in de meeste ziekenhuizen uitgevoerd. Voor andere operaties verwijst het eigen ziekenhuis soms door naar een ziekenhuis dat hierin is gespecialiseerd. Ziekenhuizen maken ook deze informatie inzichtelijk: voor welke operaties en behandelingen kan de patiënt terecht, en voor welke operaties en behandelingen bestaat een samenwerkingsverband.

De cijfers op Ziekenhuischeck zijn afkomstig van kwaliteitsindicatoren die ziekenhuizen jaarlijks wettelijk verplicht moeten aanleveren aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (GJ) en Zorginstituut Nederland. Deze cijfers worden ook door artsen en ziekenhuizen zelf gebruikt om de kwaliteit van zorg te verbeteren. De algemene tevredenheidscijfers zijn afkomstig uit landelijk onderzoek.

Meer vergelijkingswebsites kwaliteit zorg

Er bestaan meer vergelijkingswebsites voor zorg. Zo kwam de patiëntenfederatie al in 2009 met de sindsdien diverse malen gereviseerde website ZorgkaartNederland. Mees recent werd het waarderingssysteem – gebaseerd op reviews van patiënten – afgelopen augustus nog herzien.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Volg jij ons al?