NVZ waarschuwt voor doxing bij zorgprofessionals

7 februari 2024
doxing
Personeel
Nieuws

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) waarschuwt voor de toenemende dreiging van doxing tegen zorgprofessionals in een steeds sneller digitaliserende wereld. Doxing betreft het online verspreiden van persoonsgegevens met de bedoeling om mensen intimideren of te bedreigen en is binnen de gezondheidszorg een groeiend probleem. Deze vorm van digitaal vandalisme maakt misbruik van kwetsbaarheden in digitale communicatiesystemen, waardoor zorgverleners steeds vaker het doelwit worden.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft in reactie op de toenemende doxing praktijken een speciaal handelingskader ontwikkeld. Dit is gericht op het minimaliseren van de impact van doxing op medewerkers binnen de gezondheidszorg. Het nieuwe kader onderstreept het belang van cybersecurity en het zo goed mogelijk beschermen van persoonlijke informatie van zorgprofessionals.   

Privacy

Doxing treft huisartsen en andere zorgprofessionals en betekent in de praktijk dat  persoonlijke informatie zoals thuisadressen, telefoonnummers of andere privacy gevoelige gegevens openbaar online worden gezet. Dit kan vervolgens resulteren in bedreigingen en intimidatie. De motieven achter doxing lopen uiteen, maar de gevolgen zijn altijd ernstig en zorgen voor stress en doxing kan de veiligheid van professionals en hun naasten in gevaar brengen.

Doxing aanpakken

Het door de NVZ en het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum ontwikkelde handelingskader biedt werkgevers in de gezondheidszorg praktische tools om doxing aan te pakken. Het bevordert onder meer de bewustwording en zet aan tot het trainen van  medewerkers en het opzetten van meldpunten binnen organisaties. Andere aanbevelingen zijn de implementatie van sterke privacy-praktijken, juridische en psychosociale ondersteuning voor slachtoffer maar ook proactieve veiligheidsmaatregelen ten einde online activiteiten te monitoren en snel op incidenten te reageren.

Veilige werkomgeving

Het kader is volgens NVZ cruciaal voor het creëren van een veilige werkomgeving. Effectieve bestrijding van doxing omvat voorlichting en training en bewustwording. Gezamenlijke inspanningen en het volgen van de richtlijnen in het handelingskader zijn essentieel om een veiliger omgeving te creëren voor zorgpersoneel, Hierbij ligt de focus op het voorkomen, bestrijden en effectief aanpakken van doxing binnen de sector.

Door (en naast) de strafbaarstelling van doxing zijn er tot slot, per 1 januari 2024, meer mogelijkheden om doxing te bestrijden. Zo kunnen:  

  • Daders makkelijker vervolgd en bestraft worden. 
  • Slachtoffers aangifte doen van doxing.
  • Politie en het Openbaar Ministerie na een aangifte direct een opsporingsonderzoek starten. Eerder kon dit alleen als er ook andere strafbare feiten waren gepleegd, zoals bedreiging.  
  • Slachtoffers gerichter hulp krijgen bij het verwijderen van gegevens, bijvoorbeeld via HelpWanted of door een bevel van de officier van justitie.
  • Platforms makkelijker beoordelen of persoonsgegevens verwijderd moeten worden.