Search
Close this search box.
Search

NZa: huisarts moet ook recept naar online apotheek versturen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt meerdere signalen te hebben ontvangen dat huisartsen niet willen meewerken aan het digitaal doorsturen van recepten naar een online apotheek. De NZa stelt dat het belangrijk is dat patiënten voor hun medicatie ook gebruik kunnen maken van wat het een ‘digitale apotheek’ noemt. Zij mogen niet in hun keuze daarvoor belemmerd worden, zoals de NZa in 2013 al heeft bepaald in het besluit Prinsenbeek.

Volgens de toezichthouder is het juist in deze coronacrisis belangrijk dat patiënten van digitale zorg gebruik kunnen maken, ook in de apotheekzorg. De NZa stimuleert al een aantal jaren de inzet van digitale zorg waar dat mogelijk of beter is. ‘We zien dat ook fysieke apotheken in deze tijden steeds meer digitale zorg leveren en geneesmiddelen bijvoorbeeld thuisbezorgen. Als mensen gebruik willen maken van een digitale apotheek, moeten ze daarin niet gehinderd worden’, aldus de instantie.

Weigering versturen recept

Uit diverse signalen komt nu een beeld naar voren dat de huisartsen waarover meldingen binnenkomen, niet de voorkeur geven aan een digitale apotheek. Als een patiënt van hen dit vraagt, voldoen ze niet aan het verzoek om een recept naar een digitale apotheek door te sturen. De NZa geeft aan daarom binnenkort contact met deze huisartsen op te nemen, om te vragen wat hen belemmert.

Digitale apotheken moeten net als andere apotheken voldoen aan de landelijke normen voor farmaceutische zorg en zijn in staat om kwalitatief goede farmaceutische zorg te leveren, benadrukt de toezichthouder. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op zowel de apotheken als op hun websites.

Keuzevrijheid patiënt

De NZa vindt het belangrijk dat huisartsen de keuzevrijheid van patiënten respecteren. Dit staat in de transparantieregeling zorgaanbieders. Huisartsen mogen volgens deze regeling de patiënt objectief informeren over de voor- en nadelen van digitale apotheekzorg ter ondersteuning van het maken van een keuze. Maar de keuze voor de apotheek is uiteindelijk aan de patiënt. Patiënten die problemen (blijven) ervaren met het verkrijgen van medicatie via de digitale apotheek kunnen zich melden bij de NZa.

In het besluit Prinsenbeek (juli 2013) heeft de NZa eerder aangegeven dat een huisarts niet mag discrimineren bij het doorverwijzen. Het besluit betrof destijds een huisartsenpraktijk in Prinsenbeek die weigerde om een recept digitaal door te sturen naar online apotheken zoals de Thuisapotheek. Deze weigering stond zelfs expliciet vermeld op de website van de huisartsenpraktijk. De toezichthouder oordeelde dat een huisarts patiënten niet mocht beperken in hun keuzevrijheid of zorgaanbieders mocht uitsluiten.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?