OLVG biedt huisartsen via online portal direct toegang tot radiologiebeelden

24 juli 2017
Nieuws

Huisartsen krijgen via het Huisartsenportaal OLVG van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis voortaan direct toegang tot de radiologiebeelden van hun patiënt. Met één druk op de knop kunnen zij - naast het reguliere radiologieverslag - de röntgenfoto, echo of MRI bekijken, zo stelt het Amsterdamse ziekenhuis.

Het OLVG is naar eigen zeggen het eerste Nederlandse ziekenhuis dat zo radiologiebeelden ter beschikking stelt aan huisartsen. Het is de bedoeling dat de informatieoverdracht van ziekenhuis naar huisarts voortaan minder foutgevoelig is, terwijl de huisarts geen dubbele onderzoeken aan hoeft te vragen.

Radiologiebeelden welkome aanvulling

Huisartsen hadden via het Huisartsenportaal van OLVG al inzage in het ziekenhuisinformatiesysteem van alle locaties van OLVG.  Volgens Felix Kreier, kinderarts en CMIO (Chief Medical Information Officer) van het Amsterdamse ziekenhuis, is de optie om radiologiebeelden op te vragen een welkome aanvulling: “Huisartsen hebben de beelden binnen één muisklik binnen en kunnen deze vervolgens samen met hun patiënt bekijken en bespreken. Ze ervaren dit als prettige ondersteuning van het consult én als verbetering van de patiëntvoorlichting.”

Voor het OLVG was het ontwikkelen van de nieuwe ‘radiologie-tool’ een logische vervolgstap binnen het portaal. Kreier: ‘We willen onze dienstverlening aan en samenwerking met huisartsen continue verbeteren. De overdracht van de patiënt van ziekenhuis naar huisarts - en andersom - verloopt soms nog ouderwets. Met deze nieuwe beeldfunctionaliteit binnen ons portaal is het voor huisartsen gemakkelijker om de behandeling in ons ziekenhuis zelf actief te volgen. Dit verbetert de samenwerking tussen eerste-, tweede- en derdelijns zorg.”

Onno Gabel, hoofd Informatisering, stelt dat de uitbreiding van de diensten in het Huisartsenportaal gerealiseerd zijn door bestaande ICT-oplossingen en leveranciers aan elkaar te koppelen. “Dit is slechts een van de innovaties die we op de roadmap hebben staan om gegevens beter en veilig uit te wisselen met personen en systemen buiten het ziekenhuis. Het innovatieteam van het ziekenhuis onderzoekt hoe het Huisartsenportaal de komende periode verder vernieuwd en verbeterd kan worden.”

Meer digitale innovaties OLVZ

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis innoveert op meer gebieden. Zo kwam het ziekenhuis in juni in het nieuws toen het met zijn OLVG PIJN app de STZ-innovatiechallenge award won. De pijn-app werd door een onafhankelijke jury als beste innovatie van 2017 gekozen.

Met de app kunnen patiënten op ieder moment aangeven wat de mate van pijn is na een operatie. Artsen en verpleegkundigen kunnen vervolgens sneller ingrijpen bij pijn, terwijl patiënten zo meer controle moeten krijgen over hun herstelproces.

3D-printing

Verder werd onlangs in het OLVG voor het eerst in Nederland een 3D-geprinte plaat gebruikt bij een heupoperatie. Orthopedisch chirurg Melinda Witbreuk van OLVG Amsterdam plaatste het plaatje op de heupkop van een 13-jarige patiënt. Zo werd de scheefstaande heup flink gecorrigeerd zodat het 13-jarige meisje straks beter lopen. Tijdens medische opleidingen wordt 3D-techniek al langere tijd ingezet. Zo kan er op ware schaal en in 3D worden geoefend. Het daadwerkelijk plaatsen van 3D-geprint materiaal is echter nieuw voor dit type operatie, aldus het OLVG.

In het St Antonius ziekenhuis werd in mei ook 3D printing ingezet, in dit geval bij patiënten die een ingrijpende borstbeenoperatie ondergaan een innovatieve behandeling toegepast. Het gebruik van een 3D-mal moet leiden tot een nauwkeuriger resultaat bij het vastzetten van het borstbeen en een minder langere operatieduur. Eind mei is de eerste patiënt op deze wijze geopereerd. Wanneer na een evaluatie de kwaliteitsverbetering en kostenbesparing voldoende aangetoond worden, kan de nieuwe werkwijze op grotere schaal worden toegepast.