OLVG zet chirurgische robot in voor kijkoperaties

do 10 januari 2019 - 08:38
Da-Vinci
Tweedelijn
Nieuws

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG is sinds kort een Da Vinci-operatierobot rijker. Met de chirurgische robot kunnen chirurgen met de grootste precisie kijkoperaties uitvoeren, zo laat het ziekenhuis weten. Voor patiënten betekent dit voordelen zoals een korter ziekenhuisverblijf, sneller herstel.

De robot wint in de medische wereld snel terrein. Vooral als sociale ondersteuning en als chirurgische robot worden zij steeds vaker ingezet als verlengstuk of ter aanvulling van menselijke zorg. Het afgelopen jaar deden chirurgische robots hun intrede in een groeiend aantal ziekenhuizen. Een robot en een robotarm in het Maxima Medisch Centrum, een robot voor oogoperaties en operatierobots in het onder meer UMCG, het UMC Utrecht, het St Antonius en het Rijnstate.

Inzet chirurgische robot

OLVG zet de operatierobot in op meerdere afdelingen: Chirurgie, Urologie, Gynaecologie, Hart-Longchirurgie, KNO en Oncologie. Zo wil Keel-, Neus- en Oorheelkunde als een van de eersten in Nederland robotgeassisteerde chirurgie toepassen in het hoofd-/halsgebied bij snurkklachten. Chirurgie gebruikt de robot voor darm-, alvleesklier- en obesitasbehandelingen. De gynaecologen zien mogelijkheden om met de robot nog grotere myomen minimaal-invasief te verwijderen. Hart-Longchirurgie zet de robot in voor bypasses en oncologische longchirurgie. De kennis en ervaring met robotchirurgie moet zich komende maanden verder uit naar andere afdelingen en vakgebieden uitbreiden.

'Grote stap voorwaarts'

Chirurg Willem van Tets voerde begin deze week eerste operatie met de Da Vinci-robot uit samen met chirurg Michael Gerhards. “De operatie aan de galblaas verliep succesvol en de patiënt is nu alweer thuis,” vertelt hij. “Ik beschouw de komst van de robot als een grote stap voorwaarts in kwaliteit en veiligheid. Ik kan het geopereerde nog beter zien en daardoor nog veiliger opereren.” Met de Da Vinci Robot genoemd, kunnen kijkoperaties (laparoscopie) uitgevoerd worden. De operateur bedient de robot vanaf een bedieningspaneel waarop sterk vergrote 3D-beelden van de operatie te zien zijn. Met de vingers stuurt de operateur het instrumentarium van de robot aan. De camera van de robot voorziet de chirurg van een beter zicht en de chirurg kan fijnere vingerbewegingen maken, waardoor nog preciezer kan worden geopereerd. De robot neemt zelf geen beslissingen en voert dus geen zelfstandige handelingen uit.

Voordelen patiënt

Voor de patiënt heeft de komst van minimaal invasieve operaties veel voordelen. Zo hoeven er met een kijkoperatie maar kleine sneetjes worden gemaakt. De patiënt ondervindt minder letsel waardoor bloedverlies wordt beperkt. Het herstel na een operatie met de operatierobot gaat een stuk sneller.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!