Search
Close this search box.
Search

Onder meer Apple, Samsung en Fitbit in nieuw FDA-versnellingsprogramma

De Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) heeft negen kandidaten geselecteerd die zullen deelnemen aan het pre-certificatieprogramma dat vorige maand werd aangekondigd. Het gaat om de technologiebedrijven Apple en Samsung, de healthtech-bedrijven Verily (dochter van Google), Pear Therapeutics, Tidepool en Phosphorus, de farmaceutische bedrijven Roche en Johnson & Johnson en ook wearables-maker Fitbit.

De FDA kondigde in augustus het pilotprogramma aan, waarbij geselecteerde bedrijven die medische software ontwikkelen die weinig tot geen risico’s met zich meebrengt voor consumenten, sneller door het goedkeuringsproces geholpen worden.

Gelijktijdig met de onthulling van het Pre-Cert for Software Pilot Program, melde de FDA de publicatie van het rapport Digital Health Innovation Action Plan, een document (pdf) waarin de FDA details en richtlijnen voor een geïntegreerde aanpak en de implementatie van nieuwe, digitale technologieën in de zorgsector.

Oplossingen sneller naar consument

Via dergelijke initiatieven wil de FDA niet alleen techbedrijven die actief willen worden op medisch vlak sneller op pad helpen, maar ook oplossing sneller binnen handbereik van consumenten krijgen. Goedkeuring van de FDA is daarbij niet altijd nodig, waardoor het introductieproces kan worden versneld.

FDA-voorzitter dr. Scott Gottlieb zei deze week dat er voor het Pre-Cert for Software Pilot Program in totaal 103 aanvragen waren binnengekomen. Bij de selectie van gegadigden werd vooral gelet op de juiste mix van verschillende businessmodellen en bedrijfsprofielen. Het Pre-Cert for Software Pilot Program richt zich daardoor niet zozeer op de producten en/of diensten, maar op de bedrijven zelf en op ontwikkelaars.

“We moeten ons regelgevend kader moderniseren zodat het past bij het soort innovatie waarvan de FDA wordt gevraagd deze te evalueren en dat dit nieuwe kader zal helpen bij het bevorderen van technologie die waarde toevoegt terwijl consumenten toegang hebben tot kwalitatief hoogwaardige, veilige en effectieve digitale gezondheidsapparatuur,” zei Gottlieb.

Deelnemers

De deelname van Apple mag in principe geen verassing zijn, aangezien het bedrijf de afgelopen jaren flink investeerde in digitale zorg, waarbij de Apple Watch geldt als meest veelbelovende product. Ook biedt Apple diverse zorgplatformen, namelijk HealthKit (2014), ResearchKit (2015) en CareKit (2016).

Opvallend genoeg verschenen vorig jaar uitgelekte e-mails tussen Apple en de FDA, waaruit de goede betrekkingen tussen beide organisaties naar voren kwam. Die relatie bleek dusdanig goed dat Apple een plek verkreeg in het International Medical Device Regulators Forum, een werkgroep die de draft opstelde op basis waarvan de FDA zijn nieuwe regelgeving formuleert.

Samsung heeft een aantal FDA goedkeuringen op zijn naam staan vanwege het feit dat het Zuid-Koreaanse bedrijf ook een gezondheidstak heeft. Qua technologie ontving Samsung in 2014 goedkeuring van de FDA voor zijn S Health app.

Fitbit geldt wel als verassing op de lijst van deelnemers. Hoewel het bedrijf, dat in financieël zwaar weer verkeert, zich steeds meer profileert als leverancier van zorgproducten, zoekt het (nog) niet actief naar FDA-goedkeuring om ook de medische kant te verkennen. Onlangs presenteerde Fitbit nog een glucosemeter voor mensen met diabetes. Dit apparaat werkt samen met de recentelijk geïntroduceerde smartwatch Fitbit Ionic. 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Mid adult female doctor reviews patient records on desktop PC
NEN 7540, signed, sealed and delivered!
Volg jij ons al?