Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Onderzoek: Mobiele technologie verandert zelfmanagement hartpatiënten

Mobiele technologie heeft de potentie om de manier waarop we hartziekten voorkomen en managen radicaal te veranderen, maar er zijn nog genoeg uitdagingen. Volgens onderzoekers van de University of Sydney is vooral belangrijk om hartpatiënten gedisciplineerd te houden en om het gebruik van medicatie op het juiste moment te bevorderen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De inzet van mobiele technologie ten behoeve van de gezondheid, kortweg mhealth, maakte de voorbije jaren een snelle groei door. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de exponentiële toename van het aantal heatlh-apps en de uitrol van mobiele technologie te optimaliseren. van 4G-netwerken waardoor digital health eenvoudig en snel de huiskamer in kon komen.

Een goede ontwikkeling, stellen de onderzoekers, maar het gevolg is dat niet alleen de kwaliteit van health-apps in veel gevallen te wensen overlaat, er nauwelijks medische validatie is en bovendien ontbreekt regulering.

RTC’s

Voor het onderzoek bekeken de wetenschappers van de University of Sydney enkele gerandomiseerde onderzoeken met controlegroepen (RTC’s) met risico op hart- een vaatziekten. Bij de studie TEXT ME kregen deelnemers aan het onderzoek via sms ondersteuning en advies op het gebied van onder meer beweging en voeding. Uit een evaluatie bleek dat de deelnemers twee keer zo vaak aan de gestelde richtlijnen voldeed dan de groep die geen input via TEXT ME had gekregen.

Soortgelijke resultaten kwamen ook naar voren bij de studie Text4Heart, waarbij de interventiegroep één sms per dag ontving, aflopend naar vijf berichten per week. Na drie maanden bleek de evaluatie positief, maar niet na zes maanden. Volgens de onderzoekers moet daardoor nader worden bekeken hoe patiënten langer theraptietrouw kunnen worden gemaakt.

Meer weten over  zinvolle e-health oplossingen, overige zorginnovaties én de implementatie daarvan? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen