Search
Close this search box.
Search

Onderzoek wijst effectiviteit fitness-wearables uit bij herstel hartpatiënten

Wearables waarmee mensen activiteiten zoals wandelen of hardlopen monitoren, bieden een betrouwbare manier om deze fysieke activiteiten mee te volgen. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology.

Het artikel naar aanleiding van de studie (Validation of Fitbit-Flex as a measure of free-living physical activity in a community-based phase III cardiac rehabilitation population) gaat met name in op de fitness-wearables van het merk FitBit, schrijft eHealth News. Zo is de Fitbit-Flex een van de meest populaire wearables waarmee fysieke activiteiten gemeten worden, maar er is heel weinig bekend over hoe accuraat de fitnessband is.

Veel potentie van wearables

Desondanks bieden dit device en vergelijkbare wearables in potentie veel mogelijkheden voor onderzoekers en clinici die in hartrevalidatieprogramma’s actief zijn om fysieke activiteiten te evalueren, monitoren en aan te moedigen. Onderzoekers van het Charles Perkins Centre van de University of Sydney stellen dat accuraat werkende devices die fysieke activiteiten monitoren zowel onderzoekers als clinici de mogelijkheid geven om gedrag op het gebied van fysieke activiteiten te veranderen.

Verder bieden dergelijke devices een directe en realtime impact op het zelfstandig beheren van fysieke activiteiten door bijvoorbeeld hartpatiënten. Clinici kunnen beter inzicht krijgen in de dagelijkse activiteitenpatronen van hun patiënten.

Opzet onderzoek
De onderzoekers hebben 48 patiënten die deelnemen aan activiteiten programma’s en hun directe familie geëvalueerd om de effectiviteit van Fitbit-devices te bepalen bij het volgen en helpen van hartpatiënten. De deelnemers droegen de devices gedurende vier dagen om te tellen hoeveel stappen ze dagelijks zetten en om te bepalen hoeveel minuten ze besteden aan matige tot zware lichamelijke inspanning.

Hoewel de FitBit-Flex het aantal stappen af en toe te hoog inschatte, bleek volgens de onderzoekers dat het device geschikt genoeg is om bij hartpatiënten in te zetten bij het begeleiden en verbeteren van fysieke activiteiten, gericht op herstel.

https://pixabay.com/nl/hardlopen-rennen-weg-plas-regen-815302/

 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?