Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Onderzoek wijst effectiviteit fitness-wearables uit bij herstel hartpatiënten

Wearables waarmee mensen activiteiten zoals wandelen of hardlopen monitoren, bieden een betrouwbare manier om deze fysieke activiteiten mee te volgen. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het artikel naar aanleiding van de studie (Validation of Fitbit-Flex as a measure of free-living physical activity in a community-based phase III cardiac rehabilitation population) gaat met name in op de fitness-wearables van het merk FitBit, schrijft eHealth News. Zo is de Fitbit-Flex een van de meest populaire wearables waarmee fysieke activiteiten gemeten worden, maar er is heel weinig bekend over hoe accuraat de fitnessband is.

Veel potentie van wearables

Desondanks bieden dit device en vergelijkbare wearables in potentie veel mogelijkheden voor onderzoekers en clinici die in hartrevalidatieprogramma’s actief zijn om fysieke activiteiten te evalueren, monitoren en aan te moedigen. Onderzoekers van het Charles Perkins Centre van de University of Sydney stellen dat accuraat werkende devices die fysieke activiteiten monitoren zowel onderzoekers als clinici de mogelijkheid geven om gedrag op het gebied van fysieke activiteiten te veranderen.

Verder bieden dergelijke devices een directe en realtime impact op het zelfstandig beheren van fysieke activiteiten door bijvoorbeeld hartpatiënten. Clinici kunnen beter inzicht krijgen in de dagelijkse activiteitenpatronen van hun patiënten.

Opzet onderzoek
De onderzoekers hebben 48 patiënten die deelnemen aan activiteiten programma’s en hun directe familie geëvalueerd om de effectiviteit van Fitbit-devices te bepalen bij het volgen en helpen van hartpatiënten. De deelnemers droegen de devices gedurende vier dagen om te tellen hoeveel stappen ze dagelijks zetten en om te bepalen hoeveel minuten ze besteden aan matige tot zware lichamelijke inspanning.

Hoewel de FitBit-Flex het aantal stappen af en toe te hoog inschatte, bleek volgens de onderzoekers dat het device geschikt genoeg is om bij hartpatiënten in te zetten bij het begeleiden en verbeteren van fysieke activiteiten, gericht op herstel.

https://pixabay.com/nl/hardlopen-rennen-weg-plas-regen-815302/

 

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen