Search
Close this search box.
Search

Onderzoekers LUMC, Karolinska, willen chronische RA eerder aanpakken

Onderzoekers van het LUMC en het Karolinska-instituut (Solna, Zweden) hebben een subsidie van 2,5 miljoen euro gekregen voor gezamenlijk onderzoek naar de inzet van AI-gedreven e-health bij het vroegtijdig herkennen van Reumatoïde artritis (RA). Met vroegtijdig herkennen moet omkerend behandelen van RA mogelijk worden. De risicogroepen gebruiken zelf de digitale hulpmiddelen om RA op te sporen.

Volgens het LUMC vindt er momenteel in Nederland nauwelijks identificatie van risicogroepen of vroege symptomen van RA plaats. Vroegtijdige opsporing van RA is echter belangrijk voor het ziekteverloop en dankzij medische vooruitgang is gepersonaliseerde preventie voor risicogroepen ook mogelijk. Medici begrijpen beter welke symptomen en biologische kenmerken RA indiceren, evenals de invloed van leefstijl op RA beter. Vroegtijdige opsporing en behandeling van opkomende RA kan de ziekte terugdringen tot een staat waarin geen medicatie meer nodig is.

LUMC: praktische toepassing

De subsidie wordt verleend door EIT Health. Het Zweedse Karolinska-instituut, lid van EIT Health, leidt het onderzoek naar de effectiviteit van de kunstmatige intelligentie. In het LUMC wordt de praktische toepassing van e-health en kunstmatige intelligentie geleid en onderzocht.

Als onderdeel van het onderzoek krijgen mensen met symptomen de gelegenheid om met behulp van e-health hun symptomen beter te meten. Met behulp van kunstmatige intelligentie wordt de data uit de e-health-toepassing geanalyseerd. Middels deze analyse willen de onderzoekers deelnemers met een hoog risico op RA identificeren. Aanvullend worden digitale toepassingen ingezet om een gezonde leefstijl te stimuleren, waarmee het ziektebeloop van RA milder wordt.

Inzetten AI in zorg

“Uiteindelijk willen we de zorg van deze chronische ziekte veranderen”, vertelt dr. Rachel Knevel, reumatoloog en hoofdonderzoeker namens het LUMC. “Het huidige vooruitzicht voor patiënten is een lange behandeling, maar bij vroegtijdige opsporing kunnen we de ziekte terugdringen en zelfs medicijn-vrij beperken. In het LUMC weten we al veel over het implementeren van AI in de zorg. Die kennis kunnen we gebruiken om dit soort trajecten sneller te doorlopen. Een belangrijk voordeel voor ons als onderzoekers, maar ook voor de patiënt.”

Het project is onderdeel van het CAIRELab, het kennis- en expertiseteam van het LUMC voor AI in de zorg. CAIRELab (Clinical AI Implementation and Research Lab) richt zich op de implementatie en waardebepaling van AI in de medische praktijk. De interdisciplinaire samenwerking tussen onder andere zorgverlener, data scientist en onderzoekers zorgt voor de toepassing van waardevolle AI in de klinische praktijk. Dit gebeurt in het LUMC, maar ook in samenwerking met externe partners.

Meer onderzoek naar RA

Afgelopen maart maakte het Amsterdam UMC bekend dat een groep onderzoekers met een nieuwe beeldtechniek UMC hoog-risico patiënten willen opsporen voordat ze uitwendig vast te stellen gewrichtszwelling ontwikkelen die het gevolg zijn van reumatoïde artritis (RA). Met toekomstige effectieve behandelingen in het vooruitzicht, hopen de betrokken onderzoekers dat in de toekomst de ontwikkeling van RA kan worden voorkomen. Het komende jaar loopt er een eerste studie met 60 patiënten. Het project is onderdeel van het Programma Translationeel Onderzoek van ZonMW.

EIT Health (Het European Institute for Innovation and Technology (in) Health) is een samenwerkingsverband tussen 140 partners uit Europa: instellingen en bedrijven zoals het Karolinska Institutet, Imperial College London, Universiteit van Oxford, IBM, KU Leuven, ErasmusMC, Achmea, Philips, Siemens en Roche. EIT Health stimuleert het vinden van nieuwe zorgconcepten en -toepassingen om gezondheid te bevorderen en de kosten van de zorg te begrenzen.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?