Search
Close this search box.
Search

Onderzoekers ontwikkelen slimme lens voor ondersteuning biomarkers

Een onderzoek uitgevoerd door het Zuid-Koreaanse Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) en Kyungpook National University (KNU) heeft geleid tot de ontwikkeling van een slimme contactlens die de gezondheid via draadloze sensoren kan meten. De lens is ontworpen om biomarkers te helpen bij het monitoren van zaken als intraoculaire druk en bloedsuikerspiegels.

Biomarkers zijn indicatoren van de medische staat van een patiënt die specifiek en reproduceerbaar gemeten kunnen worden. Hierbij kan worden gedacht aan biomarkers om het risico op een ziekte te meten, te bepalen of een behandeling aan zal slaan of om te kijken hoe vergevorderd een ziekte is. Biomarkers worden vaak uit lichaamsvloeistoffen gehaald zoals bloed of urine.

Aangezien de bloedsuikerspiegel kan worden gemeten aan de hand van traanvocht zijn er diverse pogingen ondernomen om diabetes met slimme contactlenzen te monitoren. Hoewel resultaten over het algemeen bemoedigend zijn, stuiten de drager ervan vaak nog op praktische problemen zoals de ondoorzichtbaarheid ervan en het gebruik van plastic in het ontwerp.

Flexibel en duurzaam

De sensoren die voor de slimme lens zijn ontwikkeld door het UNIST en de KNU zijn geproduceerd op basis van transparante en flexibele materialen waaronder grafeen bladen en metalen nanodraadjes. Volgens de onderzoekers is het slechts een kwestie van tijd voordat diabetespatiënten zelf glucoselevels en oogboldruk real-time kunnen monitoren.

Ook stellen zij dat de nieuwe lens vanwege zijn flexibiliteit duurzaam is. Zo veranderen de karakteristieken van de lens bijvoorbeeld niet wanneer traanvocht zich mengt met andere vloeistoffen en bij deformatie van de lens kan deze nog altijd vitale signalen blijven meten.

De onderzoekers willen het nu mogelijk maken om de slimme lens te koppelen aan een smartphone en liggen er plannen om kleine displays in de lens zelf te intergreren en om gebruik te maken van augmented reality.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?