Onderzoeksprogramma Digitale samenleving gelanceerd

16 mei 2018
Digitalesamenleving-website-unies_edited
Innovatie
Nieuws

Deze week is de nieuwe website over het onderzoeksprogramma Digitale Samenleving gelanceerd. In het onderzoeksprogramma bundelen 30 hoogleraren van de 14 Nederlandse universiteiten de krachten om Nederland een internationale toppositie te geven op het gebied van mensgerichte informatietechnologie en om oplossingen te vinden op wereldwijde uitdagingen. Een belangrijk onderdeel hiervan is gezondheid en welzijn.

Het onderzoeksprogramma richt zich op zeven belangrijke maatschappelijke thema’s waar digitalisering een grote impact heeft:
  • Citizenship & Democracy.
  • Responsible Data Science.
  • Health & Well-Being.
  • Learning & Education.
  • Work & Organisations.
  • Digital Cities & Communities.
  • Safety & Security.
Expliciete aandacht is er bij alle thema’s voor de rol van data science in het oplossen van deze uitdagingen.

Rol voor TU Twente bij Health & Well-Being

De UT Twente speelt een belangrijke rol binnen het thema Health & Well-Being, aldus het persbericht van de universiteit. Binnen dit thema werken acht universiteiten samen. De Universiteit Leiden (Andrea Evers) en Twente (Hermie Hermens) coördineren het consortium. Voor de UT sluit het thema aan bij het dit jaar gestarte, UT brede, programma Personalised eHealth Technology, aldus Hermie Hermens, coördinator van dit programma. Het is volgens Hermens een erkenning dat de UT met haar multidisciplinaire aanpak om de zorg te verbeteren met innovatieve eHealth technologie, een uitstekende positie heeft verworven in Nederland. De UT Twente wil met programma’s zoals Personalised eHealth Technology de komende vier tot vijf jaar faculteitsoverstijgend onderzoek uitvoeren. Het uiteindelijke doel is om een epicentrum te worden voor onderzoek naar en kennis over gepersonaliseerde e-health technologie. De TU Twente is ook betrokken bij het onderzoek Health EU, waarbij virtuele avatars moeten gaan waken over de gezondheid van mensen.

Onderzoeksagenda Digitale samenleving

Tijdens het VSNU-Impactfestival op 23 november 2017 presenteerden de Nederlandse universiteiten de onderzoeksagenda Digitale Samenleving, die aan het gelijknamige onderzoeksprogramma ten grondslag ligt. https://www.youtube.com/watch?v=FBiClU1l3Yo&feature=youtu.be   De onderzoeksagenda is volgens de initiatiefnemers uniek in Nederland: de universiteiten bundelen hun krachten en maken gezamenlijk extra onderzoekscapaciteit vrij om de agenda binnen het onderzoeksprogramma verder uit te werken. De onderzoeksagenda bouwt voort op het eerdere VSNU-voorstel de Digitale Samenleving. Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.