Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Online coaching beperkt risico hart- en vaatziekten

Met behulp van drie maanden internetcoaching daalt het risico op hartinfarcten van 6,3 procent naar 5,5 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Ward Laufer (Amsterdam UMC). De studie van Laufer maakt deel uit van het HAPPY programma, dit staat voor Heart Attack Protection Program for You. Ward Laufer is op 9 januari bij Amsterdam UMC gepromoveerd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Laufer heeft onderzoek uitgevoerd onder 900 deelnemers. Zij vulden online een vragenlijst in over hun levensstijl. Vervolgens kwamen deze deelnemers naar een ‘gezondheidscarrousel’ waarbij lengte, gewicht en bloeddruk werden gemeten en bloed geprikt. Daarna kregen ze advies op maat gericht op hun gezondheidsrisico en daalde dit risico.

“In het laboratorium verwerkten we het bloed en konden we het risico op een hartinfarct voor de komende 10 jaar berekenen,” vertelt Laufer. “De deelnemers kregen vervolgens hun risico op een hartinfarct via e-mail verstuurd. Ook kregen zij gedurende drie maanden persoonlijke leefstijladviezen gericht op hun risico. De adviezen variëren van gezond eten tot bewegen tot stoppen met roken.

Daling risico hartinfarct

Na drie maanden werd het risico opnieuw gemeten. Hieruit bleek dat het gemiddelde risico op een hartinfarct van 6,3 procent gedaald was naar 5,5 procent“, vertelt Laufer. “Uit oude Chinese literatuur blijkt dat ziekte voorkomen nog altijd de beste kans op overleving biedt. En als deze relatief simpel toe te passen internetcoaching het risico op hart en vaatziekten daadwerkelijk vermindert, zullen minder mensen een hartinfarct krijgen.”

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen