Search
Close this search box.
Search

Online cursus eenzame ouderen wint geld voor doorontwikkeling

E-health toepassing ‘De online vriendschapscursus’ voor eenzame ouderen heeft de tweede plaats veroverd in de strijd om de Medische Inspirator-prijs. Dat meldt organisator ZonMW. De eerste plek was voor het project ‘Lyme legt levens lam’!. De nieuwe ronde van de Medische Inspirator prijs is inmiddels begonnen, laat het financieringsinstituut voor wetenschappelijk onderzoek weten.

De afgelopen maanden was er een intensieve publiekscampagne waarin campagne gevoerd werd door de genomineerde projectteams om de meeste stemmen binnen te halen. Tot 11 februari kon er gestemd worden. Donderdag 7 maart werd tijdens de Life Sciences & Health Publiek-private samenwerkingsdag Medische Inspirator prijs uitgereikt.

De winnaar, het project ‘Lyme legt levens lam’!, krijgt 100.000 euro om te besteden aan onderzoek. Met het geld willen de initiatiefnemers, onderzoeker Bart-Jan Kulberg (Radboud UMC) en patiënt en patiëntvertegenwoordiger Kees Niks (Lymevereniging), onderzoek doen naar de langetermijneffecten van chronische Lymeziekte op de kwaliteit van leven, deelname aan de maatschappij en op arbeid.

Online cursus

De tweede prijs levert ‘De online vriendschapscursus’ een geldbedrag op van 50.000 euro. Dat geld zetten onderzoeker Tamara Bouwman (VU Amsterdam) en cliëntvertegenwoordiger Liesbeth Gaasbeek (Stichting Gouden Dagen) in om de online vriendschapscursus verder ontwikkelen voor de doelgroep van ouderen. De praktische cursus moet ouderen onder andere helpen bij het leren om contact te zoeken met hun sociaal netwerk en sociaal actief te worden. 50 procent van de ouderen in Nederland geeft aan (wel eens) eenzaam te zijn, aldus Gouden Dagen.

“De Online Vriendschapscursus helpt eenzame ouderen bij het herstellen van oude contacten en het maken van nieuwe vriendschappen, maar ook bij het beter leren omgaan met het alleen-zijn in het algemeen”, aldus Bouwman in een toelichting. “Het lijkt zo eenvoudig, maar de opdrachten in de cursus dragen stuk voor stuk bij aan de drempel die mensen over moeten om hun eenzaamheid te verminderen.”

Aanmoedigingsprijs

De Medische Inspirator is een aanmoedigingsprijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen onderzoeker en patiënt(vertegenwoordigers) om onderzoek te doen naar medische producten waar patiënten behoefte aan hebben. De behoefte van de patiënten of zorgverleners staat daarbij centraal.

Uit de inzendingen nomineert een onafhankelijke vakjury een aantal projecten genomineerd. Zij krijgen een professionele video over hun onderzoeksproject. Vervolgens vindt er een stem- en campagneperiode van een maand plaats waarin de achterban en het algemeen publiek stemt op de meest inspirerende samenwerking en project.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?